czwartek, 16 listopada 2017

Piernikowe supełki

Dziś mam urodziny i na blogu powinien pojawić się tort, ale jestem gapa i zapomniałam go w niedzielę sfotografować. Byli goście, dzieci i spore zamieszanie i zupełnie zapomniałam. A szkoda, bo tort był pyszny: dwie warstwy bezy, dżem z czarnej porzeczki, krem z mascarpone i do tego dekoracja z mango, po prostu bajka. Ale to nic, zrobię go jeszcze raz na inną okazję i wrzucę na bloga.

A dziś małe co nieco w klimacie bożonarodzeniowym. W tym roku jakoś wyjątkowo wcześniej zaczął mi się udzielać świąteczny nastrój i nie mogę się oprzeć świątecznym łakociom. Piernikowe supełki są przepyszne, aromatyczne, słodkie i puszyste.  Ciasto jest bardzo delikatne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, ale i następnego dnia pozostaje miękkie.


Składniki
Ciasto
450 g mąki pszennej chlebowej
300 ml tłustego mleka
50 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
7 g suchych drożdży
1 łyżka mielonego imbiru
zmielone nasiona z 6 strączków kardamonu
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie
100 g miękkiego solonego masła
80 g brązowego cukru
skóra starta z 1/2 pomarańczy
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo
1 jajko
mleko
4 łyżki cukru kryształu

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy kardamon i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia,  dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie wsypujemy do miski mąkę, imbir, drożdże, cukier puder i sól. Pośrodku robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajko. Dodajemy wystudzone mleko i całość mieszamy do uzyskania klejącego ciasta.

Ugniatamy ciasto przez 10 minut mikserem, aż uzyska ono gładką konsystencję i będzie lekko sprężyste. Jeżeli będziemy ugniatać ciasto rękami, połóżmy je na posmarowanej tłuszczem powierzchni i zagniatajmy przez 10 minut. Początkowo ciasto będzie bardzo się kleić, ale nie dodawajmy do niego mąki.

Zagniecione ciasto przekładamy do ceramicznej miski wysmarowanej olejem, przykrywamy je natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do miski wkładamy masło, przyprawy i skórę z pomarańczy i miksujemy je na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 2 części. Jedna z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 40×50 cm. Na jego wierzchu rozsmarowujemy połowę nadzienia. Następnie składamy ciasto na 3 części i kroimy na 6 długich pasków o szerokości około 2 cm. Każdy z nich lekko skręcamy i zawiązujemy na supeł, a łączenie chowamy pod spodem. 

Uformowane supełki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie czynność powtarzamy z drugą połową ciasta.
Gdy wszystkie supełki będą już na blasze, przykrywamy je natłuszczoną folią spożywczą I ponownie odstawiamy do wyrastania na 30 minut. W tym czasie powinny podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte supełki smarujemy rozmąconym i wymieszanym z mlekiem jajkiem. Posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.  Pieczemy je około 10-12 na opcji góra-dół, aż ciasto się zarumieni.

Bułeczki studzimy na kuchennej kratce.  Najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy mleko i kardamon i podgrzewamy 4min/100'C/obr.2. Dodajemy masło i mieszamy 30s/obr.2. Zostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy mąkę, imbir, drożdże, cukier puder, sól i jajko i wyrabiamy 2.5min/Interwał.
Zagniecione ciasto przekładamy do ceramicznej miski wysmarowanej olejem, przykrywamy je natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do naczynia miksującego wkładamy masło, przyprawy i skórę z pomarańczy i miksujemy je na gładką masę 20s/obr.3.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 2 części. Jedna z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 40×50 cm. Na jego wierzchu rozsmarowujemy połowę nadzienia. Następnie składamy ciasto na 3 części i kroimy na 6 długich pasków o szerokości około 2 cm. Każdy z nich lekko skręcamy i zawiązujemy na supeł, a łączenie chowamy pod spodem.
Uformowane supełki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie czynność powtarzamy z drugą połową ciasta.
Gdy wszystkie supełki będą już na blasze, przykrywamy je natłuszczoną folią spożywczą I ponownie odstawiamy do wyrastania na 30 minut. W tym czasie powinny podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte supełki smarujemy rozmąconym i wymieszanym z mlekiem jajkiem. Posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.  Pieczemy je około 10-12 na opcji góra-dół, aż ciasto się zarumieni.
Bułeczki studzimy na kuchennej kratce.  Najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Cuda z piernika".


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate