piątek, 10 listopada 2017

Piernikowy syrop

Niby dopiero listopad, ale czas leci jak szalony. Nim się obejrzymy będą Święta Bożego Narodzenia. Na tegoroczne Mikołajki postanowiłam przygotować dla znajomych jadalne prezenty. Z doświadczenia wiem, że cieszą one obdarowanych, bo do ich przygotowania wkładamy sporo serca, a ponadto są to pyszności, które mało kto przygotowuje w domu. 

Kilka tygodni temu kupiłam książkę "Cuda z piernika". Jest bardzo inspirująca i na pewno przetestuję w tym roku kilka pomysłów i przepisów.  Na początek zrobiłam syrop piernikowy, który jest wspaniałym dodatkiem do kawy, gorącej czekolady, koktajli alkoholowych czy najróżniejszych deserów. Jest pyszny i aromatyczny i możemy przygotować go już dzisiaj i odłożyć do puli mikołajkowych prezentów.

Inne propozycje jadalnych prezentów:
- Czekoladowe pierniczki
- Kruche ciasteczka migdałowe
- Pierniczki korzenne z miodem
- Pierniczki lukrowane  
- Praliny migdałowe z mandarynką 
- Trufle piernikowe


Składniki
500 ml wody
300 g cukru
1 łyżka mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli

Do dużego garnka z grubą podstawą wlewamy 500 ml wody, dodajemy cukier oraz przyprawy i sól i doprowadzamy syrop do wrzenia.

Zmniejszamy płomień i gotujemy go na małym ogniu przez 15-20 minut lub do osiągnięcia konsystencji syropu klonowego. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy esencję waniliową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Gotowy syrop przelewamy do słoika lub butelki. Możemy przechowywać go w lodówce do miesiąca.

Syrop możemy dodać do kawy, gorącej czekolady,  różnych deserów, owsianki czy koktajli alkoholowych.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wsypujemy cukier i przyprawy bez esencji waniliowej. Zakładamy motylek i gotujemy syrop 15min/Varoma/obr.1. Syrop powinien osiągnąć konsystencję syropu klonowego. Jeżeli jest za rzadki, możemy dołożyć 3-5 min. Dodajemy esencję waniliową i mieszamy 10s/obr.3 i odstawiamy syrop do ostygnięcia.
Gotowy syrop przelewamy do słoika lub butelki. Możemy przechowywać go w lodówce do miesiąca.
Syrop możemy dodać do kawy, gorącej czekolady,  różnych deserów, owsianki czy koktajli alkoholowych.

Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate