Niby dopiero listopad, ale czas leci jak szalony. Nim się obejrzymy będą Święta Bożego Narodzenia. Na tegoroczne Mikołajki postanowiłam przygotować dla znajomych jadalne prezenty. Z doświadczenia wiem, że cieszą one obdarowanych, bo do ich przygotowania wkładamy sporo serca, a ponadto są to pyszności, które mało kto przygotowuje w domu.
Kilka tygodni temu kupiłam książkę "Cuda z piernika". Jest bardzo inspirująca i na pewno przetestuję w tym roku kilka pomysłów i przepisów. Na początek zrobiłam syrop piernikowy, który jest wspaniałym dodatkiem do kawy, gorącej czekolady, koktajli alkoholowych czy najróżniejszych deserów. Jest pyszny i aromatyczny i możemy przygotować go już dzisiaj i odłożyć do puli mikołajkowych prezentów.
Inne propozycje jadalnych prezentów:
- Czekoladowe pierniczki
- Kruche ciasteczka migdałowe
- Pierniczki korzenne z miodem
- Pierniczki lukrowane
- Praliny migdałowe z mandarynką
- Trufle piernikowe
Inne propozycje jadalnych prezentów:
- Czekoladowe pierniczki
- Kruche ciasteczka migdałowe
- Pierniczki korzenne z miodem
- Pierniczki lukrowane
- Praliny migdałowe z mandarynką
- Trufle piernikowe
Składniki
500 ml wody
300 g cukru
1 łyżka mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Do dużego garnka z grubą podstawą wlewamy 500 ml wody, dodajemy cukier oraz przyprawy i sól i doprowadzamy syrop do wrzenia.
Zmniejszamy płomień i gotujemy go na małym ogniu przez 15-20 minut lub do osiągnięcia konsystencji syropu klonowego. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy esencję waniliową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowy syrop przelewamy do słoika lub butelki. Możemy przechowywać go w lodówce do miesiąca.
Syrop możemy dodać do kawy, gorącej czekolady, różnych deserów, owsianki czy koktajli alkoholowych.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wsypujemy cukier i przyprawy bez esencji waniliowej. Zakładamy motylek i gotujemy syrop 15min/Varoma/obr.1. Syrop powinien osiągnąć konsystencję syropu klonowego. Jeżeli jest za rzadki, możemy dołożyć 3-5 min. Dodajemy esencję waniliową i mieszamy 10s/obr.3 i odstawiamy syrop do ostygnięcia.
Gotowy syrop przelewamy do słoika lub butelki. Możemy przechowywać go w lodówce do miesiąca.
Syrop możemy dodać do kawy, gorącej czekolady, różnych deserów, owsianki czy koktajli alkoholowych.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.