środa, 13 grudnia 2017

Bezowe choinki

Bezowe choinki powstały z potrzeby chwili. W przedszkolu u córki organizowany jest świąteczny kiermasz, na który każde z dzieci ma coś przynieść. Miałyśmy upiec pierniczki, ale kilka innych mam także ma taki plan, więc nie chciałam się powtarzać. I tak wpadłam na pomysł, żeby upiec bezowe choinki i przyozdobić je cukrowymi perełkami. Mało z nimi pracy, a wyglądają uroczo. Można postawić je na świątecznym stole, pięknie go udekorują albo podarować w charakterze drobnego upominku.

Składniki
2 duże białka każde po ok. 40g
(o temp. pokojowej)
100-110 g drobnego cukru
kilka kropel soku z cytryny
szczypta soli 
zielony barwnik w paście lub kremie
(używam Wiltona) 
ew.cukrowe perełki do dekoracji 

Idealne białka do pieczenia bezy powinny być bardzo dobrze oddzielone od żółtek i mieć temperaturę pokojową. Białka przelewamy do suchego i czystego naczynia, lekko ubijamy mikserem, dodajemy szczyptę soli i ubijamy stopniowo zwiększając obroty do uzyskania sztywnej piany. Dopiero wtedy zaczynamy MAŁYMI porcjami dodawać cukier. Jeżeli zrobimy to zbyt szybko, piana zrobi się rzadka i bezy nie wyjdą. 

Po wsypaniu całego cukru, ubijamy białka jeszcze przez ok. 1 minutę, dodajemy zielony barwnik. Jego ilość zależy od intensywności koloru, jaki chcemy uzyskać, miksujemy do uzyskania jednolitego koloru, dodajmy sok z cytryny i ponownie chwilę miksujemy. Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki (np.Wilton 2M) wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy 3 piętra, od największego do najmniejszego i posypujemy cukrowymi perełkami.
Uformowane bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnik i pieczemy je przez 1 godzinę w 140'C na opcji góra-dół.
Studzimy je w uchylonym piekarniku.


Przepis na Thermomix
Idealne białka do pieczenia bezy powinny być bardzo dobrze oddzielone od żółtek i mieć temperaturę pokojową. Białka przelewamy do suchego i czystego naczynia miksującego. Zakładamy motylek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy 5min/obr.4 - nie zakładamy miarki. W tym czasie stopniowo MAŁYMI porcjami dodajemy cukier. Dodajemy zielony barwnik. Jego ilość zależy od intensywności koloru, jaki chcemy uzyskać. Dokładamy sok z cytryny i ponownie miksujemy pianę 30s/obr.4.
Ubitą pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą tylki (np.Wilton 2M) wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy 3 piętra, od największego do najmniejszego i posypujemy cukrowymi perełkami.
Uformowane bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnik i pieczemy je przez 1 godzinę w 140'C na opcji góra-dół.
Studzimy je w uchylonym piekarniku.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.