czwartek, 7 grudnia 2017

Chleb pszenno-żytni na maślance

Po krótkiej przerwie znowu wpadłam w rytm pieczenia domowego chleba. Mój niespełna roczny syn bardzo lubi wszelkie pieczywo, ale do kupnego nie mam zaufania, więc mobilizuje mnie to do domowych wypieków, które są zdecydowanie zdrowsze. 
Na razie królują u nas drożdżowe chleby, ale lada dzień (mam nadzieję) zmobilizuję się do nastawienia zakwasu, a wtedy zarzucę Was nowymi przepisami na zakwasowe chleby. Trzymajcie kciuki!

Składniki
(Keksówka 30cm)
300 g mąki żytniej
210 g mąki pszennej
270 g maślanki 
(o temp. pokojowej)
150 g letniej
20 g płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka ziaren słonecznika
40 g drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ew.ziarna do posypania chleba

Do kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby zaczęły pracować.

Do dużej miski wsypujemy mąki, płatki owsiane i ziarna. Robimy zagłębienie i wlewamy w niej maślankę, resztę wody i rozczyn drożdżowy. Dodajemy oliwę z oliwek oraz sól i mieszamy składniki za pomocą drewnianej łyżki. Następnie przez kilka minut zagniatamy dość luźne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania i podwojenia swojej objętości.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wyspanej mąką lub otrębami. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrastania na około 30 minut. 

Przed pieczeniem chleb możemy posmarować roztrzepanym jajkiem lub wodą i posypać ziarnami.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez około 50 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.


Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy maślankę, wodę i dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Podgrzewamy 2min/37'C/obr.2. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał
Wyrobione ciasto przekładamy do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania i podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wyspanej mąką lub otrębami. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrastania na około 30 minut. 
Przed pieczeniem chleb możemy posmarować roztrzepanym jajkiem lub wodą i posypać ziarnami.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez około 50 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!


Przepis na chleb pochodzi z Przepisowni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.