sobota, 13 stycznia 2018

Kompot jabłkowo-gruszkowy

Ostatnio Łucja z entuzjazmem opowiada o przedszkolnych kompotach, więc postanowiłam ugotować domowy. Oczywiście mój kompot jest bez białego cukru, a naturalnej słodyczy nadają mu daktyle i suszone morele.


Składniki
2 jabłka
2 gruszki
5 daktyli
3 morele suszone
1 laska cynamonu
2 cm imbiru
2 l wody



Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki.

Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy pokrojone owoce, daktyle, morele, obrany ze skórki imbir i laskę cynamonu. Doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż owoce zmiękną.

Taki kompot jest aromatyczny i lekko słodkawy. Jeżeli wolicie słodsze smaki, możecie dodać do niego trochę miodu.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate