środa, 10 stycznia 2018

Orkiszanka z gruszką i żurawiną

Kaszowe śniadanie to w naszym domu codzienność i wręcz obowiązkowy punkt każdego poranka. Najczęściej przygotowuję jaglankę, ale coraz częściej zaczynam eksperymentować z innymi kaszami. Moja trzylatka z apetytem zjada takie ciepłe śniadanie przed wyjściem do przedszkola, a od kilku tygodni w takim śniadaniu towarzyszy jej także 10 miesięczny brat. W żadnym razie nie jest to jednak posiłek tylko dla dzieci i ja równie chętnie go zjadam.

Dziś zapraszam Was na śniadanie z kaszy orkiszowej, żurawiny i gruszek, które jako jedne z nielicznych rodzimych owoców są teraz naprawdę pyszne.

Składniki
1/2 szklanki kaszy orkiszowej
1 szklanka wody
1/2 gruszki
1 łyżka suszonej żurawiny
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka oleju lnianego

Kaszę wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i przyprawiamy cynamonem oraz olejem. Przykrywamy. Doprowadzamy kaszę do wrzenia i zmniejszamy ogień na bardzo mały. Gotujemy ją około 15 minut do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całej wody. Pod koniec gotowania dorzucamy do rondelka żurawinę.

Ugotowaną kaszę wyłączamy i wrzucamy do niej obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Mieszamy składniki i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

Miskę z kaszą możemy ozdobić świeżymi owocami i podać z jogurtem naturalnym lub kremowym serkiem. Ja używam Bielucha.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate