piątek, 12 stycznia 2018

Rolada makowa (Makowiec zawijany)

Boże Narodzenie jest już wprawdzie wspomnieniem, ale ja mam dla Was kilka zaległych świątecznych przepisów, które w najbliższych dniach będę publikować na blogu.

Na ostatnie Święta upiekłam przepysznego krucho-drożdżowego makowca w formie rolady, kupne strucle nawet się do niego nie umywają. Jest wilgotny, wzbogacony bakaliami i przez dobrych kilka dni pozostaje świeży. W tym roku dzięki mojej mamie odkryłam w Lidlu wspaniały niebieski mak, który jest sprzedawany już zmielony, co znacznie skraca czas przygotowywania masy makowej i pozwala na uniknięcie sporego bałaganu.


Składniki
Ciasto
400 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
150 g zimnego masła
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
50 g drożdży
1/2 laski wanilii
1/3 łyżeczki soli

Masa makowa
400 g niebieskiego maku
50 g cukru pudru
150 g masła
3 jajka
150 g miodu
100 g posiekanych migdałów
150 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
kieliszek rumu lub koniaku
1 l mleka do gotowania

Polewa
1 duże białko
200 g cukru pudru
(do TM może być zwykły)
1 łyżeczka soku z cytryny
ew. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej



Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. Drożdże wkruszamy do szklanki, zasypujemy czubatą łyżką cukru pudru i dodajemy do niego śmietanę, ucieramy i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. 
Na stolnicę przesiewamy mąkę, pokrojone na kawałki masło, pozostały cukier puder, sól oraz zmiksowaną laskę wanilii i siekamy ze sobą. Dodajemy rozmącone jajka, żółtka i zaczyn drożdżowy. Szybko zagniatamy dość luźne ciasto i przekładamy je do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

Następnie przygotowujemy masę makową.
Mak płuczemy i wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem do całkowitego zasłonięcia. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 25 minut na wolnym ogniu. Dokładnie odciskamy mak, najłatwiej zrobić to przy pomocy gazy. Następnie mielimy mak dwu-trzykrotnie. Możemy zrobić  to w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Mak z powrotem przekładamy do garnka, dodajemy miód i masło i gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu do rozpuszczenia się masła. Dodajemy bakalie i odstawiamy do wystudzenia. 
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel, a białka ubijamy na sztywną pianę. Do wystudzonej masy makowej dodajemy utarte żółtka i mieszamy składniki, dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z masą. Na samym końcu dolewamy alkohol i mieszamy składniki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką i dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o długości blachy do pieczenia. Smarujemy go roztrzepanym białkiem i równomiernie rozkładamy na nim połowę masy makowej. Zawijamy ciasto w roladę, końce dokładnie zalepiamy i podwijamy pod spód. Roladę układamy na papierze do pieczenia (wysmarowanym białkiem) łączeniem do dołu. Makowca zawijamy w papier zostawiając w nim luz na około 2 palce. To samo powtarzamy z drugą porcją ciasta.

Tak przygotowane ciasta możemy ułożyć na blasze od piekarnika lub włożyć do 2 długich keksówek.
Strucle wkładamy do piekarnika nagrzanego do 45'C i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180'C i pieczemy je około 45-50 minut na opcji góra dół.
Studzimy zawinięte w papier na kuchennej kratce.

Gdy makowce zupełnie ostygną, przygotowujemy lukier. Białko wbijamy do miski, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny i miksujemy do połączenia się składników. Polewamy kurem strucle i ewentualnie posypujemy je skórką pomarańczową lub makiem wedle uznania.

Przepis na Thermomix
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do naczynia miksującego wkładamy laskę wanilii i mielimy 20s/obr.9. Dodajemy mąkę i masło i wyrabiamy 10s/obr.4. Dokładamy drożdże, śmietanę, jajka, żółtka, cukier oraz sól i wyrabiamy ciasto 1min/obr.5
Ciasto przekładamy do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy mak i mielimy 1min/obr.10. Zgarniamy mak ze ścianek i zalewamy mlekiem. Gotujemy go 25min/100'C/obr.2. Wylewamy mak na sito wyłożone gazą lub pieluszką tetrową i mocno odciskamy z całego mleka. Ponownie wkładamy mak do naczynia miksującego, dodajemy miód oraz masło i gotujemy 3min/90'C/obr.4. Przekładamy do innego naczynia, dodajemy bakalie i odstawiamy do wystudzenia. 
W czystym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem 1min/obr.6, przekładamy do innego pojemnika i dokładnie myjemy i osuszamy naczynie. Wkładamy do niego białka i zakładamy motylek. Ubijamy pianę 3-4min/obr.4.
Do wystudzonej masy makowej dodajemy utarte żółtka, pianę z białek oraz kieliszek koniaku i delikatnie mieszamy za pomocą kopystki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką i dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o długości blachy do pieczenia. Smarujemy go roztrzepanym białkiem i równomiernie rozkładamy na nim połowę masy makowej. Zawijamy ciasto w roladę, końce dokładnie zalepiamy i podwijamy pod spód. Roladę układamy na papierze do pieczenia (wysmarowanym białkiem) łączeniem do dołu. Makowca zawijamy w papier zostawiając w nim luz na około 2 palce. To samo powtarzamy z drugą porcją ciasta.
Tak przygotowane ciasta możemy ułożyć na blasze od piekarnika lub włożyć do 2 długich keksówek.
Strucle wkładamy do piekarnika nagrzanego do 45'C i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180'C i pieczemy je około 45-50 minut na opcji góra dół.
Studzimy zawinięte w papier na kuchennej kratce.
Gdy makowce zupełnie ostygną, przygotowujemy lukier. Do naczynia miksującego wkładamy cukier i miksujemy 20s/obr.10, wlewamy białko, sok z cytryny i mieszamy 10s/obr.6. Polewamy lukrem rolady makowe i posypujemy je skórką pomarańczową lub makiem.

Smacznego!


Przepis pochodzi z książki "Boże Narodzenie z Thermomixem".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate