czwartek, 1 lutego 2018

Chleb z serem feta

Niedawno dzieliłam się z Wami przepisem na chleb z czarnymi oliwkami, który bardzo przypadł nam do gustu, a dziś mam przepis na jego drugą wersję - chleb z serem feta. Oba chleby są bardzo smaczne i pozostają świeże także następnego dnia.
 
chleb pszenny, chleb thermomix, chleb śródziemnomorski
Składniki
(2 bochenki)
700 g mąki pszennej
300 g letniej wody
80 g oliwy z oliwek
30 g drożdży
  340 g sera feta
1 łyżeczki cukru
1 czubata łyżeczka soli
 
domowe pieczywo, chleb pszenny, ser feta Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawiamy je na kilkanaście minut, żeby drożdże zaczęły pracować. 
Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy wodę, oliwę oraz zaczyn drożdżowy. Zagniatamy elastyczne ciasto i dodajemy do niego pokrojony w  kostkę ser feta. Ponownie zagniatamy ciasto. Gdyby zbyt mocno się kleiło, możemy dołożyć do niego 1-2 łyżki mąki.
Wykładamy ciasto na blat podsypany mąką, dzielimy je na dwie równe części i z każdej z nich formujemy bochenek. Bochenki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do wyrastania.  Kładziemy je w większej odległości od siebie, bo dość mocno rosną.
Bochenki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 25 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte chleby smarujemy wodą i ewentualnie obsypujemy sezamem. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 45 minut na opcji góra-dół.
Studzimy na kuchennej kratce.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkruszamy drożdże, wlewamy wodę, oliwę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy 1.5min/37'C/obr.2. Dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał.
Wyrobione ciasto wykładamy na blat obsypany mąką.
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na kawałki cebulę i rozdrabniamy 5s/obr.5. Dokładamy do naczynia ciasto oraz oliwki i wyrabiamy przy pomocy kopystki 50s/Interwał.
Wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąka, dzielimy je na dwie równe części i z każdej z nich formujemy bochenek. Bochenki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do wyrastania.  Warto położyć je w większej odległości od siebie, bo dość mocno rosną.
Chleby przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 25 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte chleby smarujemy woda i ewentualnie obsypujemy sezamem. Następnie wstawiamy je do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy około 45 minut na opcji góra-dół.
Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!


Przepis pochodzi z książki na Thermomix "Tak lubię gotować".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.