poniedziałek, 19 lutego 2018

Jabłka pieczone z jagodą kamczacką

Kolejny raz przekonałam się o tym, że świetne przepisy powstają zupełnie przypadkowo. Dzisiejsze jabłka pieczone z jagodą kamczacką zrobiłam dla mojej córki, która siedzi chora w domu i narzeka na brzuszek, a przy tym miała ogromną ochotę na mus owocowy. Chwilowo nie może jeść surowych owoców i warzyw, ale pieczone jabłko jak najbardziej. Postanowiłam je nieco urozmaicić i dodałam do niego jagodę kamczacką, której mam jeszcze sporo w zamrażarce, odrobinę miodu i wyszło z tego bardzo proste, ale bardzo smaczne i zdrowe dietetyczne danie. Jeżeli nie macie jagody kamczackiej, możecie ją zastąpić innymi kwaskowatymi owocami.

jabłka, jagody, fit, wege, wegetariańskie
Składniki
4 jabłka
8 łyżeczek jagody kamczackiej
(świeżej lub mrożonej)
8 łyżeczek miodu lub syropu klonowego
cynamon
(opcjonalnie)

podwieczorek, dla dzieci

Przygotowanie jabłek pieczonych z jagodą kamczacką

Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na połówki i dość głęboko wykrawamy ich gniazda nasienne, uważając żeby nie przebić skórki na dole jabłka.

Miejsce wydrążenia wypełniamy jagodami i polewamy miodem lub syropem klonowym.  Połówki jabłek układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200'C i zapiekany oko 20-25 minut, aż jabłka staną się miękkie. Zależnie od gatunku może trwać to kilka minut krócej lub dłużej.

jabłka pieczone, z piekarnika
Jabłka pieczone z jagodą kamczacką podajemy na ciepło, świetnie smakują w towarzystwie lodów waniliowych, ale to już zdecydowanie rozpusta i mniej fit.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.