niedziela, 4 marca 2018

Zupa krem z czosnku

Od kilku dni zima nie daje o sobie zapomnieć i mróz nie odpuszcza. W takie mroźne dni trzeba dbać o ciepłe ubranie, ale warto także rozgrzewać się od środka. Ja w ostatnim czasie wypijam hektolitry herbaty z miodem i z cytryną, a na obiad przygotowuję rozgrzewające zupy. Wczoraj po raz pierwszy ugotowałam zupę krem z czosnku. Mieliśmy gości i chciałam zaskoczyć ich czymś innym niż klasyczna pomidorowa czy rosół. Zupa krem z czosnku okazała się strzałem w dziesiątkę. Wszystkim bardzo smakowała, cudownie rozgrzewa, jest łatwa, a przy tym niskobudżetowa i ugotowana z sezonowych warzyw. Ja przygotowałam zupę z czosnku z dodatkiem serków topionych, ale możecie zastąpić je serkiem mascarpone lub gęstym jogurtem. Będzie wtedy bardziej dietetyczna, choć w takie mrozy trochę dodatkowych kalorii nikomu nie zaszkodzi.
Zupę krem z czosnku podałam z ziołowymi grzankami, ale świetnie pasują do niej także chipsy z boczku.

Inne pomysły na rozgrzewające zupy:
- Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem
- Zupa porowa z grzankami
- Zupa z marchewki i czerwonej soczewicy 

 
Składniki
(4-6 porcji)
1,2 l bulionu warzywnego
(na TM woda i 2 porcje koncentratu bulionu warzywnego)
5 średnich ziemniaków
1 cebula
10 ząbków czosnku
40 g masła klarowanego
2 serki topione śmietankowe trójkąciki
(można zastąpić mascarpone)
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Grzanki
 4 kromki chleba
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
ew. zioła prowansalskich lub tymianek 


Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy masło i podduszamy na nim czosnek oraz cebulę aż warzywa zmiękną, ale się nie zrumienią. Dokładamy ziemniaki i podsmażamy około 5 minut. Zalewamy warzywa gorącym bulionem i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w niewielką kostkę, rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę i wrzucamy chleb. Doprawiamy go delikatnie solą i ziołami i smażymy aż grzanki staną się rumiane i chrupiące.

Na samym końcu doprawiamy zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy serki topione lub mascarpone i blendujemy zupę do uzyskania gładkiego kremu.
Zupę podajemy na gorąco.


Przepis na Thermomix
Cebulę i czosnek umieszczamy w naczyniu miksującym i siekamy 6s/obr.6. Za pomocą kopystki zgarniamy warzywa ze ścianek na dno naczynia.
Dodajemy masło i dusimy 3min/obr.1/Varoma. Dodajemy ziemniaki i rozdrabniamy 5s/obr.5, a następnie podduszamy 4min/100'C/obr.1. Wlewamy wodę i koncentrat bulionu warzywnego i gotujemy 20min/obr.1/100'C. Na końcu dodajemy serki topione lub mascarpone, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i miksujemy 20s/obr 8.
Przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w niewielką kostkę, rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę i wrzucamy chleb. Doprawiamy go delikatnie solą i ziołami i smażymy aż grzanki staną się rumiane i chrupiące. Zupę podajemy na gorąco.

Smacznego!



Przepis pochodzi z Przepisowni, lekko go zmodyfikowałam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.