piątek, 23 marca 2012

Bardzo czekoladowe muffiny

Lubicie czekoladę? Ja bardzo! A to mój sprawdzony sposób na przygotowanie pysznych czekoladowych słodkości w niespełna pół godziny. Dodatkowym plusem muffinek jest to, że nie trzeba brudzić żadnych urządzeń i można je zjeść już po 5 minutach od momentu wyjęcia ich z piekarnika.

Składniki
Suche
250 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao do pieczenia
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady

Mokre 
250 ml chłodnego mleka
1 jajko
100 g rozpuszczonego masła 
 łyżka rumu

Czekoladę kroimy na małe kawałki i łączymy ją z pozostałymi suchymi składnikami. Do oddzielnej miski wlewamy mleko, rum, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone masło. Wszystkie płynne składniki mieszamy i przelewamy do miski z suchymi produktami, niezbyt dokładnie mieszamy wszystko trzepaczką lub drewnianą łyżką i przelewamy do 3/4 wysokości silikonowych foremek. Foremki ustawiamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika. Muffiny pieczemy ok 15-20 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. mniam mniam!!!
    spróbuję zrobić takie w domu, zobaczymy, czy wyjdą równie pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki ładny kwiatuszek obok! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czekoladę!!! Przepis jak dla mnie, tylko się jeszcze foremek nie dorobiłam, taka ze mnie gospodyni, buuu. Buziaki:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piękna foremka.
    Chętnie wypróbuję. Szczególnie, że kocham czekoladę. I babeczki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno nie robiłam czekoladowych a są takie pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja czekoladowe lubię najbardziej ze wszystkich

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.