Lubicie czekoladę? Ja bardzo! A to mój sprawdzony sposób na przygotowanie pysznych czekoladowych słodkości w niespełna pół godziny. Dodatkowym plusem muffinek jest to, że nie trzeba brudzić żadnych urządzeń i można je zjeść już po 5 minutach od momentu wyjęcia ich z piekarnika.
Składniki
Suche
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao do pieczenia
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
Mokre
250 ml chłodnego mleka
1 jajko
100 g rozpuszczonego masła
łyżka rumu
Czekoladę kroimy na małe kawałki i łączymy ją z pozostałymi suchymi składnikami. Do oddzielnej miski wlewamy mleko, rum, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone masło. Wszystkie płynne składniki mieszamy i przelewamy do miski z suchymi produktami, niezbyt dokładnie mieszamy wszystko trzepaczką lub drewnianą łyżką i przelewamy do 3/4 wysokości silikonowych foremek. Foremki ustawiamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika. Muffiny pieczemy ok 15-20 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!


mniam mniam!!!
OdpowiedzUsuńspróbuję zrobić takie w domu, zobaczymy, czy wyjdą równie pyszne! :D
A jaki ładny kwiatuszek obok! :)
OdpowiedzUsuńwyprobuje!
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę!!! Przepis jak dla mnie, tylko się jeszcze foremek nie dorobiłam, taka ze mnie gospodyni, buuu. Buziaki:)))
OdpowiedzUsuńmust do!
OdpowiedzUsuńale piękna foremka.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję. Szczególnie, że kocham czekoladę. I babeczki <3
Wyglądają pysznie..
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam czekoladowych a są takie pyszne :-)
OdpowiedzUsuńJa czekoladowe lubię najbardziej ze wszystkich
OdpowiedzUsuń