Zbliża się Wielkanoc. Nieodłącznie kojarzy mi się z nią dobry chrzan. Niestety już od dawna nie mogę znaleźć w sklepie prawdziwie ostrego chrzanu. Praktycznie wszystkie oglądane przeze mnie mają w składzie śmietanę lub mleko a nawet z nazwy "ostry" chrzan wcale taki nie jest. Dostałam piękne korzenie chrzanu ukopane na wsi i podjęłam drugą w życiu próbę przygotowania domowego specyfiku. Zeszłoroczna była nieudana, bo nie namoczyłam korzeni i wyszły suche wiór. Przepis podpatrzony tu.
Składniki
250 g obranego chrzanu
1 łyżeczka octu
8-10 łyżek przegotowanej wody
8 łyżek majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
Chrzan obieramy i przez ok. pół godziny namaczamy korzenie w zimnej wodzie. Następnie chrzan pokrojony na kawałki wrzucamy do miksera. Następnie dodajmy wodę, śmietanę, sól, ocet, majonez i wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Jeżeli chrzan jest zbyt gęsty można dodać jeszcze troszkę wody lub majonezu. Przekładamy go do słoiczków i trzymamy w lodówce. Tak przyrządzony chrzan jest aromatyczny i naprawdę ostry.
Przepis na Thermomix
Pokrojony na kawałki chrzan wrzucamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 15s/obr.10. Następnie dodajmy wodę, śmietanę, sól, ocet, majonez i łączymy ze sobą 5s/obr.6. Jeżeli chrzan jest zbyt gęsty można dodać jeszcze troszkę wody lub majonezu.
Smacznego!



nie lubie chrzanu :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem zwolenniczką ostrego, domowego chrzanu, kupne to zupełnie nie to samo :)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńtaki chrzanik jest niezastąpiony! najlepszy na świecie!
OdpowiedzUsuńdomowy to pewnie ma moc.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak, jest krzepki!
OdpowiedzUsuńnie przepadam za chrzanem ale na Wielkanoc, białe kiełbaski muszą z nim być :)
OdpowiedzUsuńto prawda w sklepie chrzan już nie jest taki sam jak ten zrobiony przez nas same:)
OdpowiedzUsuńZobaczyłam to zdjęcie i od razu poczułam na języku ten ostry smak chrzanu... :)
OdpowiedzUsuń