czwartek, 29 marca 2012

Domowy chrzan idealny na Wielkanoc

Zbliża się Wielkanoc. Nieodłącznie kojarzy mi się z nią dobry chrzan. Niestety już od dawna nie mogę znaleźć w sklepie prawdziwie ostrego chrzanu. Praktycznie wszystkie oglądane przeze mnie mają w składzie śmietanę lub mleko a nawet z nazwy "ostry" chrzan wcale taki nie jest. Dostałam piękne korzenie chrzanu ukopane na wsi i podjęłam drugą w życiu próbę przygotowania domowego specyfiku. Zeszłoroczna była nieudana, bo nie namoczyłam korzeni i wyszły suche wiór. Przepis podpatrzony tu.
 
Składniki
250 g obranego chrzanu
1 łyżeczka octu
8-10 łyżek przegotowanej wody
8 łyżek majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli

Chrzan obieramy i przez ok. pół godziny namaczamy korzenie w zimnej wodzie. Następnie chrzan pokrojony na kawałki wrzucamy do miksera. Następnie dodajmy wodę, śmietanę, sól, ocet, majonez i wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Jeżeli chrzan jest zbyt gęsty można dodać jeszcze troszkę wody lub majonezu. Przekładamy go do słoiczków i trzymamy w lodówce. Tak przyrządzony chrzan jest aromatyczny i naprawdę ostry.

Przepis na Thermomix
Pokrojony na kawałki chrzan wrzucamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 15s/obr.10. Następnie dodajmy wodę, śmietanę, sól, ocet, majonez i łączymy ze sobą 5s/obr.6. Jeżeli chrzan jest zbyt gęsty można dodać jeszcze troszkę wody lub majonezu.
Smacznego!





9 komentarzy:

  1. Też jestem zwolenniczką ostrego, domowego chrzanu, kupne to zupełnie nie to samo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki chrzanik jest niezastąpiony! najlepszy na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie tak, jest krzepki!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przepadam za chrzanem ale na Wielkanoc, białe kiełbaski muszą z nim być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to prawda w sklepie chrzan już nie jest taki sam jak ten zrobiony przez nas same:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zobaczyłam to zdjęcie i od razu poczułam na języku ten ostry smak chrzanu... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.