wtorek, 27 marca 2012

Domowy kisiel z ananasem

Domowy kisiel chodził za mną już od dawna. Najchętniej zrobiłabym malinowy, poziomkowy lub jeżynowy. Niestety takich pysznych owoców na razie nie ma. Specjalnie po mrożone też mi się wychodzić nie chciało. Eksperymentalnie zrobiłam kisiel z tego co akurat było pod ręką, padło na ananasa, wyszło naprawdę pysznie! Zapraszam na swojski kisiel z egzotyczną nutą.

Składniki
1/2 ananasa (ok. 450-500g)
2 szklanki wody
1,5 łyżeczki cukru waniliowego (przepis tu)
sok z 1/4 limonki
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Obranego i pokrojonego na kawałki ananasa miksujemy i gotujemy w osłodzonej wodzie ok 15-20 minut. Do gorącej wody stopniowo dodajemy mąkę (rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody), cały czas mieszając. Po chwili mamy gotowy kisiel. Przelewamy go do miseczek, dekorujemy i wedle upodobania jemy na gorąco lub zimno. Smacznego :)

Przepis na Thermomix
Ananasa miksujemy 10s/obr.7, dodajemy wodę, cukier i gotujemy 7min/obr.2. Następnie jeszcze raz miksujemy 10s/obr.7, powoli dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy 5s/obr.3. Kisiel gotowy. 
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. A ja poproszę bananowy:)) Chyba nie sknocę, jak skorzystam z tego przepisu:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Urzekłaś mnie tym przepisem !!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Snow, bananowy z polewą czekoladową, to byłoby coś :)
    Aurora, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie domowe sposoby na desery lubimy najbardziej:) Nie dość że wygląda przepysznie, to jeszcze z pewnością jest dużo zdrowszy od tych torebkowych. Pozdrawiamy!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. ananasowy kisiel? wygląda rewelacyjnie. Muszę spróbować :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna sprawa z domowym kisielem, gdybym jeszcze nie była ostatnio taka leniwa ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.