sobota, 24 marca 2012

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą

Dziś kolejna odsłona mojego ulubionego szpinaku. Bardzo lubię kotleta de volaille, ale równie chętnie przyrządzam jego różne modyfikacje. Najbardziej chyba lubię roladki ze szpinakiem i mozzarellą.

Składniki 
(na 4 niewielkie roladki)
2 filety z kurczaka
8 brykietów ze szpinaku
4 małe kulki mozzarelli (lub kilka plasterków sera żółtego)
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Panierka
2 jajka
6 łyżek bułki tartej
czosnek granulowany
sól
pieprz 
słodka papryka

Na patelni rozpuszczamy masło i odparowujemy szpinak. Dodajemy do niego sprasowany czosnek, solimy, pieprzymy i dokładamy ser, mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Przestygnięty szpinak formujemy w 4 niewielkie wałeczki.

Filety z kurczaka myjemy i obkrajamy z żyłek i tłuszczyków. Rozcinamy wzdłuż tak, aby powstały 4 cienkie kawałki kurczaka. Każdy z nich zawijamy w folię i rozbijamy na cienkie, ale rozłożyste kotleciki. Staramy się przy tym, aby nie porobić w mięsie dziur. Każdy kotlet doprawiamy solą i pieprzem.
Na środku mięsa układamy zrolowany szpinak i formujemy roladki. Najpierw zawijamy krótsze boki a następnie ścisło rolujemy mięso. Miejsca, które się rozchodzą możemy spiąć wykałaczkami.

Na dość szeroki talerzyk wbijamy jajka i rozmącamy widelcem. Na drugim talerzyku przygotowujemy panierkę. Warto zadbać o jej wyrazisty smak np. doprawiając, granulowanym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. 

Roladki dwukrotnie obtaczamy najpierw w jajku a później w panierce. Zwracamy uwagę, żeby całe mięso było dokładnie pokryte bułką tartą. Tak przygotowane roladki smażymy na niewielkiej patelni w dość głębokim oleju przez ok 10 minut. Obracamy je co ok. 2 minuty, żeby były równomiernie dopieczone z każdej strony. Gotowe roladki przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na gorąco np. z ryżem i ulubioną surówką. 
Smacznego!











21 komentarzy:

  1. Kurczak, szpinak, mozarella.. idealne połączenie :)
    bardzo lubię takie roladki kurczakowe :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę coś takiego zrobić, bo też uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze znane składniki wykorzystane w tak fajny sposób :) Wszystkie takie kurczakowe zawijańce sa znakomite!

    OdpowiedzUsuń
  4. klasyka połączenia smaków.
    ale zawsze niezmiennie py.zna,

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu fantastyczne! Zjadłabym bez zastanowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak i mozarella to świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Do tej pory łączyłam szpinak i serek z makaronem, a tu takie możliwości:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. O jakże to apetycznie wygląda, a kolory tak ładnie współgrają, super odmiana dla zwykłego kotleta :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzień dobry. Świetny i prosty pomysł na obiadek, już mam plan na sobotę lub niedzielę. Mam jedno pytanie techniczne czy u Ciebie na blogu jest opcja wydruku przepisu?????? Jeśli nie to trudno przepiszę choć mój charakter pisma woła o pomstę do nieba hihihihi. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj, miło mi, że mój przepis przypadł Ci do gustu :)
    Niestety na ten moment nie ma możliwości drukowania przepisów z bloga, chętnie tę opcję dodam, ale obawiam się, że muszę poczekać na moje wsparcie techniczne ;) Postaram się jutro o ten dodatek.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzień dobry to znowu ja od tego drukowania. Dziś od rana jak tylko znajdę czas zaglądam i oglądam i przeglądam. Jesteś mistrzynią bloga. Inspirujesz mnie do gotowania, u Ciebie wszystko jest piękne, proste i apetyczne. Pewnie co dnia czytasz podobne komentarze. Będę tu częstym gościem. Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  12. I jeszcze jedno, od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką TM więc tym bardziej przepisy będę z rozkoszą sprawdzać

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest mi bardzo, ale to bardzo przyjemnie, jak słyszę takie słowa, a Twój komentarz jest jednym z najmilszych, jakie otrzymałam! Dziękuję Ci i zapraszam do odwiedzin. Jeżeli nie jest to problemem, to chętnie poznam Twoje imię lub nick.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Eliza

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam na imię Ula. Chciałabym żeby moje imię pojawiało się przy kom. ale nie wiem jak to zrobić. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jest juz wieczór moja rodzinka śpi a ja jestem dumna z dzisiejszych wyczynów kuliarnych. Jak zaplanowałam tak zrobiłam.Roladki są fantastyczne. Smakowały bardzo wszystkim. I pochwalę się jeszcze, że zrobiłam sypaną szarlotkę. Dzięki za pomysły. Następne będą roladki ze scgabu z boczusiem lub szynką parmeńską. Podsrawiam, życzę miłej niedzieli.Ula

    OdpowiedzUsuń
  16. Ula, dziękuję, że się ze mną podzieliłaś efektami swojej pracy. Cieszę się bardzo, że moje danie się udało i że Wam smakowało :) Polecam się na przyszłość i życzę smacznego!

    Kwestię drukowania przepisów na blogu na pewno rozwiążę, ale chyba przed wyjazdem nie dam rady. Wakacje już w środę a ja mam jeszcze mnóstwo rzeczy do zrobienia.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Eliza

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja wlasnie zabieram sie za te roladki.nie mam jednak mozarelli ale ser feta mam:) mam nadzieje ze tez beda dobre:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, szpinak i feta to klasyka w pysznym wydaniu :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.