To specjalne ciasto, ponieważ zrobiłam je na urodziny mojej mamy. Od dawna chciałam wypróbować spód na bazie kruchych ciasteczek. To dobry pomysł, ponieważ przyrządza się go niezwykle prosto i szybko. Całości dopełnia pyszny mus z serka mascarpone i soczyste truskawki.
Składniki
Spód
200 g herbatników
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka miodu
1 łyżka miodu
Krem mascarpone
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
1 łyżka zmielonego cukru waniliowego (przepis tu)
Wierzch
400 g truskawek
1/3 szklanki płatków migdałowych
Herbatniki kruszymy i dodajemy do nich rozpuszczone masło i miód. Łączymy składniki i wykładamy nimi wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną formę do tarty. Masę herbatnikową dociskamy do formy i pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C aż będzie lekko brązowa.
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i serek mascarpone i delikatnie łączymy składniki. Chłodzimy w lodówce ok.30 minut.
Na wystudzony spód wykładamy krem mascarpone i dekorujemy ciasto truskawkami i płatkami migdałowymi. Tartę chowamy do lodówki na ok 30 minut.
Smacznego!






Dla mnie truskawki i mascarpone to zestawienie idealne... Ciasto musi smakować obłędnie...
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciasto, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTakie proste i pyszne:)
OdpowiedzUsuńoo i jakie proste! moze zrobie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za kolejny przepis na miarę moich możliwości cukierniczych ...niedługo bedę miała okazje zabłysnąć nim na imieninach mojego męża.
OdpowiedzUsuńA to się wszyscy zdziwią jak wystawię je na stół.
Pozdrawiam cieplutko Ewa:))))
Mascarpone i truskawki to super połączenie:) A jakie wrażenia po spodzie?
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Zapowiada bardzo, bardzo smakowicie;) Pycha!
OdpowiedzUsuńEwa, życzę powodzenia, na pewno zabłyśniesz :)
OdpowiedzUsuńGula, ja mojego spodu nie posłodziłam i był dla mnie odrobinę zbyt wytrawny, dlatego w przepisie dołożyłam miód. Poza tym był delikatny i nie kruszył się, czego się obawiałam.
Ta tarta jest po prostu idealna :)
OdpowiedzUsuńAle rarytasek! Mniam:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, musiało być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do wzięcia udziału w konkursie "Kolory Tęczy" -
OdpowiedzUsuńw czerwcu kolor CZERWONY
szczegóły na
http://bake-a-cake.pl/pl/n/7
Pozdrawiamy autora tego pysznego Bloga!!!
a mi się spód całkowicie posypał .... a robiłam dokładnie wg przepisu
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, trudno mi powiedzieć dlaczego, może za mało były rozkruszone ciastka albo za mało ubite w formie. Ważne też, aby użyć prawdziwego, przynajmniej 80% masła. U mnie spód się dzielnie trzymał...
OdpowiedzUsuńJakich herbatników Pani użyła? Mam na myśli firmę: zwykłe typu Be-be czy jakieś pełnoziarniste np. Digestive?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź.
Użyłam herbatników Bifa Petit Beurre, to taka duża paczka 350g, są do kupienia w Tesco.
OdpowiedzUsuńtylko nigdzie nie pisze kiedy dodać miód :)
OdpowiedzUsuńJuż nadrobiłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, a do tego ten spód:) Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń