czwartek, 31 maja 2012

Tarta na herbatnikach z mascarpone i truskawkami

To specjalne ciasto, ponieważ zrobiłam je na urodziny mojej mamy. Od dawna chciałam wypróbować spód na bazie kruchych ciasteczek. To dobry pomysł, ponieważ przyrządza się go niezwykle prosto i szybko. Całości dopełnia pyszny mus z serka mascarpone i soczyste truskawki.


Składniki
Spód
200 g herbatników
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka miodu

Krem mascarpone
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
1 łyżka zmielonego cukru waniliowego (przepis tu

Wierzch
400 g truskawek
1/3 szklanki płatków migdałowych


Herbatniki kruszymy i dodajemy do nich rozpuszczone masło i miód. Łączymy składniki i wykładamy nimi wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną formę do tarty. Masę herbatnikową dociskamy do formy i pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C aż będzie lekko brązowa.

Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i serek mascarpone i delikatnie łączymy składniki. Chłodzimy w lodówce ok.30 minut.


Na wystudzony spód wykładamy krem mascarpone i dekorujemy ciasto truskawkami i płatkami migdałowymi. Tartę chowamy do lodówki na ok 30 minut.

Smacznego!







  Truskawki 2012

20 komentarzy:

  1. Dla mnie truskawki i mascarpone to zestawienie idealne... Ciasto musi smakować obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite ciasto, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za kolejny przepis na miarę moich możliwości cukierniczych ...niedługo bedę miała okazje zabłysnąć nim na imieninach mojego męża.
    A to się wszyscy zdziwią jak wystawię je na stół.
    Pozdrawiam cieplutko Ewa:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mascarpone i truskawki to super połączenie:) A jakie wrażenia po spodzie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto! Zapowiada bardzo, bardzo smakowicie;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewa, życzę powodzenia, na pewno zabłyśniesz :)

    Gula, ja mojego spodu nie posłodziłam i był dla mnie odrobinę zbyt wytrawny, dlatego w przepisie dołożyłam miód. Poza tym był delikatny i nie kruszył się, czego się obawiałam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta tarta jest po prostu idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe, musiało być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie "Kolory Tęczy" -
    w czerwcu kolor CZERWONY
    szczegóły na
    http://bake-a-cake.pl/pl/n/7

    Pozdrawiamy autora tego pysznego Bloga!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. a mi się spód całkowicie posypał .... a robiłam dokładnie wg przepisu

    OdpowiedzUsuń
  11. Przykro mi, trudno mi powiedzieć dlaczego, może za mało były rozkruszone ciastka albo za mało ubite w formie. Ważne też, aby użyć prawdziwego, przynajmniej 80% masła. U mnie spód się dzielnie trzymał...

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakich herbatników Pani użyła? Mam na myśli firmę: zwykłe typu Be-be czy jakieś pełnoziarniste np. Digestive?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  13. Użyłam herbatników Bifa Petit Beurre, to taka duża paczka 350g, są do kupienia w Tesco.

    OdpowiedzUsuń
  14. tylko nigdzie nie pisze kiedy dodać miód :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo smakowicie, a do tego ten spód:) Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.