czwartek, 10 maja 2012

Tarta z rabarbarem, borówkami i białą czekoladą

Lubicie rabarbar? Ja w ogóle nie pamiętałam jego smaku. Jako dziecko raczej go nie jadałam, jedyne co mi się przypomina, to ciasto z rabarbarem. Jako że sezon rabarbarowy w pełni postanowiłam sprawdzić jego smak. Bardzo mi się spodobał!

Składniki
Ciasto
350 g mąki krupczatki
30 g zmielonych migdałów
100 g cukru
200 g masła
1 łyżka gęstego jogurtu
2 żółtka

Nadzienie
200 ml śmietanki 36%
125 g białej czekolady
1 jajko
2/3 szklanki rabarbaru 
1/2 szklanki borówki amerykańskiej


Mąkę  przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.  Formujemy z niego kulę i zawijamy w folię aluminiową. Ciasto odkładamy  na godzinę do lodówki. Formę do tarty wykładamy papierem do  pieczenia. Następnie wylepiamy ją ciastem i pieczemy w 200'C ok 15-20  minut. Gdy ciasto zarumieni się wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w rondelku na bardzo małym ogniu i dodajemy do niej śmietankę, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do ostygnięcia, gdy masa trochę zgęstnieje dodajemy do niej roztrzepane jajko i dokładnie łączymy składniki.

Na podpieczone ciasto wykładamy obrany i pokrojony na centymetrowe kawałki rabarbar i borówki,  jeżeli używamy zamrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej a jedynie obtaczamy w mące. Na owoce wylewamy masę czekoladową i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Ciasto pieczemy ok 15-18 minut.



Przepis na Thermomix
Składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/Interwał. Z wymieszanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na godzinę.
Naczynie myjemy i wycieramy, wkładamy do niego połamaną na kawałki czekoladę i miksujemy 5s/obr.10. Zakładamy motylek, dodajemy śmietanę i podgrzewamy 4min/70'C/obr.3,5. Zostawiamy na 5 minut i dodajemy jajko, mieszamy 10s/obr.3. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem.

Smacznego!




12 komentarzy:

  1. tarta wygląda jakby miała się rozpłynąć w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda kusząco. Na pewno wypróbuję Twój przepis, zwłaszcza, że mam trochę zamrożonych borówek amerykańskich z zeszłego sezonu:)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie rabarbar jest znany też tylko z ciast ;) u mnie dziś wystąpi w cieście z budyniem. Choć i tak chyba najlepszy jest z drożdżowym :) pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubie bardzo! W dziecinstwie moj kontakt z nim ograniczal sie do (znienawidzonego) kompotu, teraz jednak doceniam jego pyszny, kwaskowy smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. nie lubie rabarbaru,ale tego ciacha bym sprobowala,bo na pewno jest boskie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki :)

    Płoszańska, ja też właśnie wykańczam zeszłoroczne zapasy borówek :)

    Vanilla, rabarbar w takim ucieranym cieście właśnie jadłam kiedyś i bardzo mi smakowało.

    Maggie, kompotu rabarbarowego nigdy nie piłam, ale musi miło orzeźwiać w gorące dni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jako dziecko zajadałam się rabarbarem .Chrupałam jeden za drugim .
    Jak zobaczyłam twoje smakowite ciasto , to musiałam przełknąć ślinkę.
    Dzięki za przepis na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam mniam !
    Wygląda bosko ! Muszę kiedyś spróbować :)

    Uwielbiam zdjęcie kota z ikei ;) hahahaha

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawskie kocisko wszędzie się wepchnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Te borówki w białej czekoladzie, raaaany :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie, że teraz wszędzie króluje rabarbar! A ta tarta bosko wygląda. I do tego borówki...mmmm...pyszności!

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.