niedziela, 13 stycznia 2013

Porterówka

Dzisiejszy post jest w pewnym sensie wyjątkowy, ponieważ to alkoholowa premiera na moim blogu. Porterówka jest słodkim i aromatycznym alkoholem, na dodatek robi się ją bardzo szybko i prosto. W mojej wersji nie jest bardzo mocna i powinna smakować kobietom. Ja uważam, że jest przepyszna.

Składniki
1 l piwa Porter
1/4 l spirytusu
1 szklanka cukru
1/2 laski wanilii


W głębokim garnku podgrzewamy piwo z cukrem i laską wanilii przekrojoną na połowy. Mieszamy rózgą, aż cały cukier się rozpuści. Uważamy przy tym, żeby nie doprowadzić piwa do wrzenia. Następnie piwo studzimy, wyławiamy laskę wanilii i wlewamy do piwa spirytus, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Można pić zaraz po wystudzeniu. 

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy piwo, wsypujemy cukier i wkładamu przekrojone laski wanilii. Gotujemy 7min/70'C/obr.4. Następnie wyławiamy laskę wanilii i odstawiamy piwo do ostudzenia. Do zimnego piwa powoli wlewamy spirytus i mieszamy 15s/obr.4. Przelewamy do butelek.

Smacznego! 





Smakowite Prezenty Domowy Wyrób

11 komentarzy:

  1. Robię też porterówkę ale inne proporcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie piłam nigdy porterówki, chętnie kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalia, spróbuj koniecznie, ma bardzo fajny i ciekawy smak :)

      Usuń
  3. Piłem kiedyś porterówkę, pyszna, ale bardzo zdradziecka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomek, masz rację, pije się jak smaczny soczek, ale procenty robią swoje ;)

      Usuń
  4. Porterówka (obok pigwówki i smorodinówki) jest jedną z najlepszych wódek. Jednakże uważam, że najlepszy smak uzyskujemy po roku od sporządzenia:))). Naprawdę warto poczekać taki szmat czasu, by delektowac się w pełni rozwiniętym bukietem smakowym. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę większość domowych nalewek i likierów potrzebuje dłuższego czasu leżakowania, żeby w pełni cieszyć się ich aromatem. Ja też bardzo lubię pigwówkę, u mojej mamy potrafi leżeć nawet 2-3 lata i wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsza :)

      Usuń
  5. Na piwku ooo to ciekawe z wanilią mmm pycha. Do sączenia idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Warto dodac również kawe rozpuszczalna i rodzynki:-)
    Wtedy to dopiero bomba:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.