sobota, 8 lutego 2014

Spaghetti z krewetkami na winie

Wczoraj po powrocie do domu czekała na mnie niespodzianka. Pod moją nieobecność kurier przyniósł wiklinowy kosz wypełniony smakołykami od Malmy. Znalazły się tam różne makarony, parmezan, oliwa truflowa i świeże zioła od Baziółki. Wszystko było pięknie zapakowane i przewiązane czerwoną kokardką. W środku znalazłam także karteczkę z przepisami i tym o to sposobem na moim stole pojawiło się dziś spaghetti z krewetkami na białym winie. Danie jest bardzo proste i naprawdę smaczne. Świetnie sprawdzi się jako Walentynkowa kolacja, ponieważ krewetki uważane są naturalny afrodyzjak.


Składniki
200 g makaronu Spaghetti
ok. 12 krewetek tygrysich
(dałam ok. 20)
1 ząbek czosnku
2-3 pomidory bez skórki
100 ml białego wina
(u mnie Pinot Grigio)
natka pietruszki
2 łyżki masła
sól
biały pieprz
parmezan (do posypania)
natka (do dekoracji)

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Jeżeli krewetki (rozmrożone )nie były wcześniej obrane, pozbawiamy je pancerzyków i odcinamy głowę i odnóża. Następnie wrzucamy je na 2 minuty do posolonej i gotującej się wody. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Następnie dorzucamy odrobinę natki pietruszki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość zalewamy winem i smażymy do uzyskania konsystencji sosu i dodajemy do niego krewetki. Na końcu dokładamy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy ze sobą.

Spaghetti podajemy posypane posiekaną drobno natką i parmezanem. Świetne smakuje z białym winem.
Smacznego!





Walentynkowa kolacja we dwoje

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.