piątek, 6 stycznia 2017

Tort makowy z kremem mascarpone

W Boże Narodzenie moja córeczka skończyła dwa lata, ale dopiero wczoraj udało nam się wyprawić jej urodziny. Początkowo planowałam zamówić piękny tort w cukierni, ale jakoś za późno się za to zabrałam, nie zrobiłam rozpoznania i jednak postanowiłam przygotować coś sama.

Upiekłam sprawdzony już przeze mnie tort makowy. Od lat według tego samego przepisu przygotowuje go moja ciocia. Zmieniają się tylko kremy i poszczególne smarowidła, którym jest przekładany. Tort makowy zawsze pięknie wyrasta, jest wilgotny i nie kruszy się, więc jest mniej ryzykowny i kapryśny niż biszkopt.

Składniki
Ciasto
1/2 kg maku
1 szklanka mleka
1 laska wanilii
10 jajek
(oddzielnie żółtka i białka)
1 szklanka cukru
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia
1/2 szklanki herbaty
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 kieliszek brandy lub rumu do smaku
(dla dzieci pomijamy alkohol)

Krem mascarpone
500 g śmietany kremówki 36 %
250 g sera mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
(ilość wedle upodobań)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dżem
1 słoik dżemu
(np. wiśniowego lub porzeczkowego) 

CIASTO
Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem (do przykrycia), dolewamy szklankę mleka, wkładamy przekrojoną na pół laskę wanilii i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu. Wyjmujemy wanilię i dokładnie odciskamy mak, najłatwiej zrobić to przy pomocy gazy. Następnie mielimy mak dwu-trzykrotnie. Możemy zrobić  to w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy do nich zmielony mak, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Na końcu ubijamy sztywną pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z masą makową.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy i pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180'C do tzw. suchego patyczka. Uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostudzenia. Całkowicie wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i kroimy wzdłuż na 3 równe części. Ja to robię za pomocą naprężonej nitki.
Każdy z blatów układamy na oddzielnym talerzu. Wierzchni blat odwracamy do góry nogami - upieczoną stroną do dołu i używamy go jako środkowej warstwy tortu, dzięki temu tort będzie ładnie wyglądał i będzie równy.

 
NASĄCZANIE I PRZEKŁADANIE

Następnie przygotowujemy herbatę do nasączenia tortu. Herbatę doprawiamy miodem, cytryną i alkoholem i całkowicie wystudzoną nasączamy każdy z blatów (najpierw spodni, później przełożenie, układamy następny blat i dopiero teraz nasączamy, znowu przełożenie, blat i nasączanie).

Teraz przygotowujemy krem. Najpierw ubijamy śmietanę, gdy będzie już sztywna, łyżka po łyżce dodajemy serek mascarpone a na końcu cukier puder. Całość krótko miksujemy.

Pierwszy blat makowy układamy na talerzu i nasączamy 1/3 płynu. Smarujemy dżemem i układamy na wierzchu drugi blat. Nasączamy go i smarujemy 1/3 kremu mascarpone. Na wierz kładziemy trzeci blat, nasączamy go i smarujemy kremem mascarpone, który rozprowadzamy także na bokach tortu.

Tak przygotowany tort makowy wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Wyjmujemy wkrótce przed podaniem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.