Kto by pomyślał, że zrobienie własnej musztardy jest takie proste! Nie używam musztardy zbyt często, ale są takie potrawy, których bez dodatku musztardy wręcz sobie nie wyobrażam np. hot dogi, niektóre sałatki czy mięsa. Bardzo lubię musztardę chrzanową, bo ma wyrazisty smak. W najnowszym numerze Mojego Gotowania natknęłam się na przepis Klaudyny Hebdy i od razu wiedziałam, że go wypróbuję a musztarda chrzanowa wyląduje na moim wielkanocnym stole jako dodatek do wędlin i żurku.
Składniki
150 g gorczycy jasnej
(lub pół na pół z ciemną)
50 ml gorącej wody + kilka łyżek
3/4 szklanki naturalnego octu jabłkowego lub winnego
(jeżeli jest stężony-rozcieńczamy go wodą)
2 łyżki świeżo startego chrzanu lub chrzanu ze słoiczka
sól do smaku
Połowę ziaren gorczycy mielimy na proszek, przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy kilka łyżek wody. Odstawiamy na około 10 minut.
Następnie pastę mieszamy z chrzanem, solą, ziarnami gorczycy i octem. Musztardę przekładamy do słoika i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki) na 2 dni.
Po 2 dniach wstawiamy słoik do lodówki i zostawiamy go na 1-2 tygodnie, aby musztarda "przegryzła się" i nieco złagodniała. Tak przygotowaną musztardę możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.
Przepis na Thermomix
Połowę ziaren gorczycy wkładamy do naczynia miksującego i mielimy 30s/obr.10. Zgarniamy wszystko ze ścianek za pomocą kopystki i ponownie miksujemy 15s/obr.10.
Dolewamy gorącą wodę i mieszamy 10s/obr.6. Jeżeli pasta jest za gęsta, dolewamy kilka łyżek wody i ponownie mieszamy 10s/obr.6. Odstawiamy na około 10 minut. Następnie dodajemy chrzan, sól, pozostałe ziarna gorczycy i ocet. Mieszamy 20s/obr.6.
Musztardę przekładamy do słoika I przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki) na 2 dni.
Po 2 dniach wstawiamy słoik do lodówki I zostawiamy go na 1-2 tygodnie, aby musztarda "przegryzła się" I nieco złagodniała. Tak przygotowaną musztardę możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.
Przepis na Thermomix
Połowę ziaren gorczycy wkładamy do naczynia miksującego i mielimy 30s/obr.10. Zgarniamy wszystko ze ścianek za pomocą kopystki i ponownie miksujemy 15s/obr.10.
Dolewamy gorącą wodę i mieszamy 10s/obr.6. Jeżeli pasta jest za gęsta, dolewamy kilka łyżek wody i ponownie mieszamy 10s/obr.6. Odstawiamy na około 10 minut. Następnie dodajemy chrzan, sól, pozostałe ziarna gorczycy i ocet. Mieszamy 20s/obr.6.
Musztardę przekładamy do słoika I przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki) na 2 dni.
Po 2 dniach wstawiamy słoik do lodówki I zostawiamy go na 1-2 tygodnie, aby musztarda "przegryzła się" I nieco złagodniała. Tak przygotowaną musztardę możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.