czwartek, 14 września 2017

Francuska bagietka

Aromatyczna i cudownie chrupiąca bagietka to obiekt mojego pożądania. Pierwszy raz skosztowałam jej w Paryżu jeszcze w szkole podstawowej. Pierwszy wyjazd zagraniczny, Disneyland i bagietki. To była miłość od pierwszego kęsa i niestety na lata porzucona,  bo w tamtych czasach francuskich bagietek w Polsce raczej nie sprzedawano. Teraz możemy w nich przebierać, a dobre piekarnie kuszą ich zapachem już od progu. Nigdy nie umiałam im się oprzeć, a teraz już nawet nie próbuję.

Jako miłośniczka domowego pieczywa, nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała samodzielnie upiec bagietki. Moje dwie poprzednie próby skończyły się fiaskiem. Buły mi się zupełnie rozjechały i w niczym nie przypominały zgrabnego francuskiego pieczywa. Zniechęciłam się i porzuciłam na długi czas marzenie o domowych bagietkach.
Dziś do niego powracam z ogromną radością i wreszcie z sukcesem. Z pomocą przyszła mi specjalna forma do formowania bagietek firmy Tescoma Polska z serii Della Casa. Wystarczy uformować bułki, włożyć ją do formy, odstawić do wyrastania i upiec. Sami zobaczcie, jakie zgrabne bagietki mi wyszły, a przy tym cudownie chrupiące i smaczne.


Składniki
500 g mąki pszennej
330 ml letniej wody
10 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru 

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy niewielką ilością wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże "zaczęły pracować".
Do dużej miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, wlewamy wodę i zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto aż stanie się miękkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrastania.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i pozostawiamy w przykrytej ściereczką misce na kolejne 30 minut. 
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką. Dzielimy je na 3 równe części i z każdej z nich formujemy kulę. Przykrywamy je ściereczką kuchenną i zostawiamy na 20 minut do wyrastania.


Delikatnie spłaszczamy każdą kulę tworząc prostokąt. Następnie dłuższe brzegi ciasta składamy do środka. Każdy wałek formujemy na kształt bagietki, przekładamy je do foremki i pozostawiamy do  wyrośnięcia na 30 minut. 

Rozgrzewamy piekarnik do 250'C. Na blasze układamy 10 kostek lodu i umieszczamy ją na najniższym poziomie piekarnika. Każdą z bagietek nacinamy ukośnie ostrym nożem i umieszczamy je na drugiej blasze do pieczenia. 

Bagietki pieczemy  przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym  do 250'C na opcji pieczenia dolnego, aż bagietki nabiorą ciemnozłotego koloru. Jeżeli bagietki zbyt szybko się rumienią, to po 10 minutach pieczenia, zmniejszamy temp. do 230'C. 
Podajmy po ostygnięciu.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy drożdże i podgrzewamy 2min/37'C/obr.2.
Dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy 2min/Interwał. Ciasto zostawiamy w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy 30s/Interwał i pozostawiamy w naczyniu miksującym na kolejne 30 minut. 
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką. Dzielimy je na 3 równe części i z każdej z nich formujemy kulę. Przykrywamy je ściereczką kuchenną i zostawiamy na 20 minut do wyrastania. 
Delikatnie spłaszczamy każdą kulę tworząc prostokąt. Następnie dłuższe brzegi ciasta składamy do środka. Każdy wałek formujemy na kształt bagietki, przekładamy je do foremki i pozostawiamy do  wyrośnięcia na 30 minut. 
Rozgrzewamy piekarnik do 250'C. Na blasze układamy 10 kostek lodu i umieszczamy ją na najniższym poziomie piekarnika. Każdą z bagietek nacinamy ukośnie ostrym nożem i umieszczamy je na drugiej blasze do pieczenia. 
Bagietki pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym  do 250'C na opcji pieczenia dolnego, aż bagietki nabiorą ciemnozłotego koloru. Jeżeli bagietki zbyt szybko się rumienią, to po 10 minutach pieczenia, zmniejszamy temp. do 230'C. 
Podajmy po ostygnięciu.

Smacznego!


Wpis powstał we współpracy z marką Tescoma Polska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.