piątek, 8 września 2017

Sok z czarnego bzu

W tym roku zrobiłam już sok malinowy, dwa rodzaje soku aroniowego, a teraz przyszedł czas na soki z czarnego bzu, które także przygotowałam na dwa sposoby. Dziś podaję przepis na bardzo gęsty sok.

Sok z czarnego bzu wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W okresie jesienno-zimowym warto dolewać go do herbaty, bo nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze wspaniale wzmacnia odporność. A gdy już dopadnie nas choroba, podobno skraca czas trwania infekcji aż o 4-5 dni. 

Sok z bzu i jego pochodne produkty można teraz kupić praktycznie w każdej aptece. Chętnie przepisują go lekarze, a te apteczne specyfiki kosztują całkiem sporo. Dlatego zachęcam Was do zrobienia zapasów i przygotowania własnych soków.


Składniki
1 kg czarnego owoców czarnego bzu
500 g cukru



Owoce bzu musimy dobrze przygotować. Do jedzenia nadają się jedynie dojrzałe czarne kuleczki. Wszystkie łodyżki i zielone owoce musimy wyrzucić, bo zawierają toksyny. Bez najłatwiej obiera się za pomocą widelca.
Owoce bzu myjemy pod zimną wodą, zasypujemy cukrem i miksujemy, aż owoce się rozpadną. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i gotujemy przez 30-35 minut na małym ogniu, często mieszając.
Następnie przecedzamy owoce przez gęste sito lub odciskamy przez gazę. Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek i pasteryzujemy.


Przepis na Thermomix
Owoce bzu musimy dobrze przygotować. Do jedzenia nadają się jedynie dojrzałe czarne kuleczki. Wszystkie łodyżki i zielone owoce musimy wyrzucić, bo zawierają toksyny. Bez najłatwiej obiera się za pomocą widelca.
Owoce bzu myjemy pod zimną wodą, do naczynia miksującego wkładamy owoce, zasypujemy je cukrem i miksujemy 10s/obr.5. Następnie zakładamy koszyczek i gotujemy bez 25min/100s/obr.2.
Następnie przecedzamy owoce przez gęste sito lub odciskamy przez gazę. Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek i pasteryzujemy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.