czwartek, 1 sierpnia 2013

Pierogi z jagodami

Jagody powoli się kończą, ja mam jeszcze ostatnie dwa litry i zachciało mi się pierogów. Te z jagodami to jedne z moich ulubionych, a w tym roku jeszcze ich nie jadłam. Tym razem zrobiłam je z przepisu Liski i wyszły fantastyczne. Ciasto jest elastyczne, łatwo się wałkuje i zalepia bez żadnego problemu, a dodatek esencji waniliowej nadaje im wspaniały aromat.

Składniki 
Ciasto
(ok. 30 sztuk)
300 g mąki pszennej
ok. 200 ml letniej, przegotowanej wody

Farsz
300 g jagód
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej 

Jagody oczyszczamy z listków i gałązek i dokładnie płuczemy na sicie pod bieżącą, zimną wodą. Przekładamy je do miseczki, posypujemy cukrem i dodajemy esencję waniliową.

Do dużej miski wsypujemy mąkę i stopniowo dolewamy wodę, mieszając ciasto łyżką. Gdy składniki połączą się, wykładamy je na stolnicę/matę silikonową i zagniatamy elastyczne ciasto, nie powinno kleić się do rąk.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na każe kółeczko nakładamy łyżkę jagód i zalepiamy. Ja robię to za pomocą widelca, można także użyć specjalnych foremek.
Ulepione pierogi układamy na bawełnianej ściereczce i przykrywamy je drugą, żeby nie obsychały.
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy po kilka pierogów. Gotujemy je ok. 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 
Pierogi podajemy z bitą śmietaną lub jogurtem, można posypać je cukrem i cynamonem.


Przepis na Thermomix
Jagody oczyszczamy z listków i gałązek i dokładnie płuczemy na sicie pod bieżącą, zimną wodą. Przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem i dodajemy esencję waniliową. 
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę i wodę, wyrabiamy 2min/Interwał. Wykładamy ciasto na stolnicę, zlepiamy kulę i rozwałkowujemy cienko, jeżeli będzie taka potrzeba, lekko podsypujemy mąką. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki i na placuszki nakładamy łyżkę jagód i zalepiamy, ja sobie pomagam widelcem.
Zlepione pierogi układamy na bawełnianej ściereczce i przykrywamy drugą, żeby nie obsychały.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierogi podajemy ze śmietaną lub jogurtem, można posypać je cukrem lub cynamonem.

Smacznego!





Kwaśnie, no właśnie

11 komentarzy:

  1. uwielbiam, uwielbiam! cóż więcej, mogę dodać?

    OdpowiedzUsuń
  2. obowiązkowe w lecie:) mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, przyznam się, że po raz pierwszy w życiu lepiłam pierogi sama. Zazwyczaj ja ugniatam, wałkuję i wykrawam kółka, a mama zalepia :)

      Usuń
  4. Och, aż ślinka leci... Chyba muszę jeszcze kupić jagody i zrobić takie pyszne pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, to ostatni moment na jagodowe pierogi :)

      Usuń
  5. ubóstwiam pierogi a z jagodami w szczególności! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierogi z jagodami też są moimi ulubionymi:) Na drugim miejscu są dopiero te z serem, na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, nie bardzo mam w okolicy dobre jagody, ale znajdzie się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pierogi z jagodami :) W tym roku jeszcze ich nie jadłam ponieważ jestem na diecie :( Wyszły Ci wspaniale! Wyglądają bardzo apetycznie.

    W wolnej chwili zapraszam do mnie na news :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.