Dziś kolejna propozycja jedzenia specjalnie na Halloweenowy stół. Tym razem będę Was straszyć kruchymi duszkami udekorowanymi białym lukrem. Propozycja ta jest i smaczna i łatwa do zrobienia przez dzieci. Będą miały dobrą zabawę w wycinaniu ciastek a później także dekorowaniu duszków.
Składniki
(na 30-35 ciastek)
130 g mąki
60 g zimnego masła
30 g cukru pudru
1 duże żółtko
1/2 łyżeczki oleju
Biały lukier
1 białko
1/2 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można także przygotować ciasto dzień wcześniej.
Ciasto nieco ogrzewamy i wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy duszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez ok. 7-10 minut do zezłocenia.
Następnie blachę wyjmujemy i zostawiamy duszki do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy lukier. W wysokim naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę, dodajemy sok z cytryny i cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier puder. Miksujemy do momentu, aż lukier będzie gęsty, błyszczący i biały. Jeżeli jest za rzadki, dodajemy jeszcze trochę cukru pudru i miksujemy.
Tak przygotowany lukier nakładamy na wystudzone ciasteczka i rozprowadzamy np. za pomocą noża. Zostawiamy do wyschnięcia i rysujemy buźki. Możemy użyć do tego rozpuszczonej czekolady, brązowego lukru czy czekoladowych kulek.
Smacznego!
Śliczności na halloweenową nockę :):)
OdpowiedzUsuńDwa zamawiamy do kawusi!
Serdeczności:):)
Tapenda
Fajowe! :)
OdpowiedzUsuńUrocze! Aż szkoda je zjeść!
OdpowiedzUsuńhihihi jakie zabawne!
OdpowiedzUsuńsuper :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super :)
OdpowiedzUsuń