Jakiś czas temu w moje biblioteczce pojawiła się nowa pozycja, "Córeczka Tatusia" Gwyneth Paltrow. Większość przepisów z tej książki jest dość łatwa do przyrządzenia i bardzo smakowita. Największym minusem jest to, że nie do wszystkich dań są dołączone zdjęcia i że niekiedy czas przygotowywanych dań jest przekłamany. Tak jest w przypadku dzisiejszej potrawy. Gwyneth podaje, że na jej ugotowanie potrzebujemy jedynie 15 minut. Do tego czasu trzeba jeszcze doliczyć ok. 40 minut na ugotowanie brązowego ryżu.
Potrawa jest naprawdę smaczna. Ma wyraźny smak i jest pożywna. Na moim stole pojawi się na pewno jeszcze wiele razy.
Składniki
(4 porcje)
(4 porcje)
225 g liści jarmużu bez łodyg
1,5 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
3 duże szalotki (pokrojone w ukośne plasterki ok. 0,3cm)
440 g ugotowanego ryżu brązowego
1 łyżka sosu sojowego
Liście jarmużu przekrajamy wzdłuż, składamy i kroimy w poprzek na paski. Gotujemy na parze 7 minut.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej na małym ogniu. Siekamy drobno czosnek i rumienimy go, stale mieszając ok. 2 minut. Zwiększamy ogień i dodajemy jarmuż oraz szalotki. Dusimy 2 minuty i wrzucamy ugotowany brązowy ryż i dusimy kolejne 2 minuty. Doprawiamy sosem sojowym i dusimy jeszcze 30s.
Smacznego!
Zapowiada się pysznie i przede wszystkim zdrowo :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzasami trzeba zjeść coś zdrowego ;)
UsuńOstatnio w wielu przepisach, które przeglądam pojawia się jarmuż. Jeszcze nigdy go nie jadłam, ale Twoje danie zachęca by go wypróbować :))
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie, nie będziesz żałować :)
Usuńdelikatniutki, pyszny ryż:) mmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńBardzo rześki :)
Usuńbardzo apetyczna sałatka:) dzięki za wpis do akcji Sałatka na wynos!
OdpowiedzUsuń