Do Walentynek zostało jeszcze trochę czasu, ale warto już teraz pomyśleć nad walentynkowym menu i drobnymi upominkami. Ja w tym roku proponuję Wam zrobienie słodkich bezowych serduszek. Mogą być białe, a mogą być tak jak moje, lekko różowe. Wyglądają uroczo i idealnie wpisują się w klimat święta zakochanych.
Można jeść je same, a można udekorować nimi lodowy deser czy ciasto. Bezy serduszka robi się tak samo jak zwykłe beziki, jedynie zamiast wyciskać gwiazdki, trzeba uformować serduszka.
Składniki
2 duże białka (każde po ok. 40g)
100-110 g drobnego cukru
szczypta soli
kilka kropelek czerwonego barwnika
lub soku z buraka
Idealne białka do pieczenia bezy powinny być bardzo dobrze oddzielone od żółtek i mieć temperaturę pokojową. Białka przelewamy do suchego i czystego naczynia, lekko ubijamy mikserem, dodajemy szczyptę soli i ubijamy stopniowo zwiększając obroty do uzyskania sztywnej piany. Dopiero wtedy zaczynamy MAŁYMI porcjami dodawać cukier. Jeżeli zrobimy to zbyt szybko, piana zrobi się rzadka i bezy nie wyjdą.
Idealne białka do pieczenia bezy powinny być bardzo dobrze oddzielone od żółtek i mieć temperaturę pokojową. Białka przelewamy do suchego i czystego naczynia, lekko ubijamy mikserem, dodajemy szczyptę soli i ubijamy stopniowo zwiększając obroty do uzyskania sztywnej piany. Dopiero wtedy zaczynamy MAŁYMI porcjami dodawać cukier. Jeżeli zrobimy to zbyt szybko, piana zrobi się rzadka i bezy nie wyjdą.
Po wsypaniu całego cukru, ubijamy białka jeszcze przez ok. 1 minutę. Na samym końcu dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy go z pianą z białek. Jeżeli uzyskany odcień je za jasny, dodajemy jeszcze odrobinę barwnika.
Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki okrągłej lub o końcówce gwiazdki wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z nich serduszko.
Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki okrągłej lub o końcówce gwiazdki wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z nich serduszko.
Uformowane bezy wstawiamy do nagrzanego do 90'C piekarnika. Bezy pieczemy w niskiej temperaturze, ale też dłużej niż zwykle tj. ok. 1,5 godziny. Po tym czasie powinny być lekko chrupiące z zewnątrz. Bezy studzimy w uchylonym piekarniku.
Ostudzone bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ostudzone bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przepis na Thermomix
Idealne białka do pieczenia bezy powinny być bardzo dobrze oddzielone od żółtek i mieć temperaturę pokojową. Białka przelewamy do suchego i czystego naczynia miksującego. Zakładamy motylek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy 5min/obr.4 - nie zakładamy miarki. W tym czasie stopniowo MAŁYMI porcjami dodajemy cukier. Na samym końcu dodajemy barwnik i mieszamy jeszcze 20s/obr.4.
Ubitą pianę przekładamy i za pomocą rękawa cukierniczego i tylki do bez, wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując je na kształt serduszka.
Idealne białka do pieczenia bezy powinny być bardzo dobrze oddzielone od żółtek i mieć temperaturę pokojową. Białka przelewamy do suchego i czystego naczynia miksującego. Zakładamy motylek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy 5min/obr.4 - nie zakładamy miarki. W tym czasie stopniowo MAŁYMI porcjami dodajemy cukier. Na samym końcu dodajemy barwnik i mieszamy jeszcze 20s/obr.4.
Ubitą pianę przekładamy i za pomocą rękawa cukierniczego i tylki do bez, wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując je na kształt serduszka.
Uformowane bezy wstawiamy do nagrzanego do 90'C piekarnika. Bezy
pieczemy w niskiej temperaturze, ale też dłużej niż zwykle tj. ok. 1,5
godziny. Po tym czasie powinny być lekko chrupiące z zewnątrz. Bezy
studzimy w uchylonym piekarniku.
Ostudzone bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Ostudzone bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.