Brownie, czyli amerykańskie ciasto czekoladowe to prawdziwa rozkosz dla wszystkich wielbicieli czekolady. To także cudowne ciasto dla początkujących w kuchni, bo nie da się go zepsuć. Ja na nie mówię ciasto-błoto, bo jest bardzo mokre w środku i przypomina zakalec.
Brownie to nie jest dietetyczny deser, bo składa się z dużej ilości czekolady, masła i cukru. Jest bardzo słodkie (ja jestem w stanie zjeść maksymalnie 2 kawałki), ale ma wielu swoich zwolenników.
Zapraszam Was na brownie z przepisu Nigelli Lawson z książki "Nigella ekspresowo".
Brownie to nie jest dietetyczny deser, bo składa się z dużej ilości czekolady, masła i cukru. Jest bardzo słodkie (ja jestem w stanie zjeść maksymalnie 2 kawałki), ale ma wielu swoich zwolenników.
Zapraszam Was na brownie z przepisu Nigelli Lawson z książki "Nigella ekspresowo".
Składniki
(Blacha 24x24 cm)
225 g gorzkiej czekolady (70 %)
225 g masła
200 g drobnego cukru
150 g zmielonych migdałów
100 g posiekanych orzechów włoskich
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło z czekoladą połamaną na kawałki. Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do masy czekoladowej dodajemy rozmącone jajka, zmielone migdały i posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Brownie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół przez ok. 25-30 minut.Po tym czasie ciasto będzie wciąż lepkie z wierzchu. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Ostudzone brownie kroimy na 16 porcji. Możemy podać je samo lub z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.