Mięso na blogu pojawia się wyjątkowo rzadko, choć przygotowuję je przynajmniej 3-4 razy w tygodniu. Ostatnio zasmakowałam w medalionach z kurczaka z w sosie śmietanowo-kaparowym. Mięso jest delikatne, mięciutkie, a sos kremowy i dzięki dodatkowi kaparów- wyrazisty.
Składniki
Podwójny filet z kurczaka
2 male cebule
1 ząbek czosnku
2 czubate łyżki kaparów
1/2 szklanki cydru
100 g śmietany 18%
2-3 łyżki soku z cytryny
mąka do panierowania
sól i pieprz
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na medaliony. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron i obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron na rumiano.
W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i drobno siekamy czosnek.
Zrumienione mięso zdejmujemy na chwilę z patelni. Na patelnię (bez jej mycia) dolewamy olej i wsypujemy cebulę, czosnek i kapary. Podduszamy przez kilka minut i dolewamy cydr. Doprowadzamy sos do wrzenia, redukujemy go przez jakieś 2-3 minuty i dokładamy usmażonego kurczaka. Dusimy przez 3 minuty, dokładamy śmietanę, mieszamy z sosem i gdy składniki się połączą, wyłączamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Kurczak najsmaczniejszy jest tuż po przyrządzeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.