wtorek, 20 marca 2012

Crumble z ananasem

Kilka dni temu zostałam obdarowana wielkim ananasem. Stał sobie i stał a mi jakoś brakowało na niego pomysłu. Dziś przerobiłam go na ananasowe crumble,  bardzo słodkie, bo i ananas dojrzały i pyszny.

Składniki 
(na 6 foremek)
1/2 ananasa
sok z połowy limonki
spora garść orzechów włoskich
7 łyżek mąki
4 łyżki masła
2,5 łyżki brązowego cukru

Z mąki, masła i rozdrobnionego cukru zagniatamy pokruszone ciasto. Foremki smarujemy masłem i na dno każdej z nich wsypujemy ok centymetrową warstwę kruszonki. Ananasa kroimy w małe kostki, dodajemy posiekane orzechy i całość mieszamy z sokiem z limonki. Tak przygotowane owoce wsypujemy hojnie do foremek i zasypujemy kruszonką. Pieczemy ok 15-20 minut w 180'C. Crumble można podawać na ciepło udekorowane listkami mięty i z lodami albo na zimno. 
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. z ananasem jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. crumble to najmilsza rzecz na świecie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fiu fiu, ale apetyczne :))

    OdpowiedzUsuń
  4. chetnie bym zjadła :) Dziękuję za komentarz na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam crumble, jak dotąd jednak robiłam tradycyjny, jabłkowy. Brawo za ananasa, jest wspaniały - szczególnie po obróbce, bo świeży w za dużej ilości 'gryzie' mnie w język ;) przemiły blog :) zostaję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Narcyz ze mnie, ale przemiło się czyta takie słowa :) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.