sobota, 12 maja 2012

Curry Aloo Gobhi Jamiego Olivera

To curry wyglądało tak apetycznie, że trudno było nie zwrócić na nie uwagi, przeglądając książkę Jamiego "Każdy może gotować". To kolejna pozycja na liście, którą z przyjemnością zrobiłam i to już po raz drugi. Polecam wszystkim miłośnikom curry. "To smaczne połączenie ziemniaków i kalafiora z przyprawami, a dzięki kurkumie ma wspaniały żółty kolor". Może i jest trochę zabawy z tym daniem, ale uważam, że jest tego warte.

Składniki 
(na 4 porcje)
1 średnia cebula
2-3 świeże zielone papryczki chili, do smaku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
mały pęczek kolendry
1/2 kalafiora
500 g ziemniaków
olej arachidowy lub warzywny
kawałek masła
1 łyżka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 płaska łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki wiórków kokosowych (zastąpiłam płatkami migdałowymi)
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 cytryna

Rozgrzać piekarnik do 220'C. Obrać i posiekać drobno cebulę, papryczki chili pokroić w drobne plasterki. Obrać i pokroić drobno imbir. Zerwać listki kolendry i posiekać drobno łodyżki. Kalafiora podzielić na różyczki, grubą wewnętrzną część pokroić w kostkę. Obrać ziemniaki i pokroić w dwucentymetrowe kostki.

Dużą i głęboką patelnię postawić na średnio-dużym ogniu. Wlać sporo oleju i wrzucić masło. Dodać cebulę, papryczki, imbir, łodyżki kolendry i przyprawy. Smażyć ok 7-10 minut, aż całość zmięknie i nabierze złocistego koloru. Dodać kalafiora, ziemniaki, wiórki kokosowe i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem i dodać 400ml wody. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolać więcej wody. 

Gdy warzywa zmiękną, przełożyć patelnię do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Jeżeli będzie taka potrzeba dodać soli i pieprzu.

Jamie poleca podawać curry z ryżem, posiekanymi listkami kolendry i cytryną do wyciśnięcia. Ja oddzielnie usmażyłam kurczaka w kawałkach w przyprawie złocistej. Do szczęścia brakowało mi tylko chlebków naan, pasują do tego dania idealnie. Przepis na chlebki tutaj
Smacznego!








6 komentarzy:

  1. Uwielbiam curry-dzieki za przepis .Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Jamiego i uwielbiam curry, więc to musi być coś wspaniałego :)
    Zapomniałam wcześniej Ci napisać, ale zrobiłam Twoje blondies i wyszły świetne! Baaaardzo słodkie, ale i tak fajne, szczególnie dzięki dodatkowi malin :)
    Ja też po wszystkich maturach kładłam się spać i spałam bardzo długo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że ciasto się udało :) A biała czekolada ma to do siebie, że jest bardzo słodka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm... trochę zabawy rzeczywiście wydaje się być... ale czuję wyzwanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hehe, ja zrobiłam z połowy porcji i za drugim razem wydało mi się już mnie skomplikowane ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Elizo,
    masz rację chlebkami naan curry jest najlepsze! Bardzo lubię książkę "Każdy może gotować", są tam same super przepisy.

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.