wtorek, 12 czerwca 2012

Mus z rabarbaru i jagody kamczackiej

Sezon na jagodę kamczacką w pełni. Mam już pełną spory pojemnik tych owoców i dziś zrobiłam mus z rabarbaru i jagody kamczackiej. W kolejce czeka jeszcze ciasto i sok. Więcej informacji o jagodzie tutaj.

Mus robi się niezwykle szybko, można wykorzystywać go do kanapek lub jako dodatek do deserów.

Składniki
250 g rabarbaru (już obranego)
150 g jagody kamczackiej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego (przepis tu)

Rabarbar obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy jagody i cukier, gotujemy na maleńkim ogniu, aż rabarbar stanie się miękki. Mi to zajęło zaledwie 10 minut. Podczas gotowania mieszamy owoce drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły. Jeszcze gorący mus przelewamy do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy.
Smacznego!







Przekąski na SESJĘ

9 komentarzy:

  1. mmmm... idealny do słodkiej chałki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak do chałeczki perfecto

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, bardzo lubię jagodę w przetworach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ma piękny kolor. idealny do świeżutkiego pieczywa

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten duet, a chyba w takim zestawieniu tych owoców razem nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłaś na mnie ogromne wrażenie :) A ja za chwilę idę jeść serek, serek i tylko serek:(

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki :) Ja właśnie zjadłam tosta na gorąco z musem, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszny dżemik.
    Dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.