poniedziałek, 7 stycznia 2013

Kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym

Ostatnio bardzo zaniedbałam bloga, nadal sporo gotuję, ale niestety często w takich porach, kiedy nie ma już dobrego światła albo po prostu nie mam czasu na zrobienie zdjęcia. W efekcie mam sporo napisanych przepisów, ale brak do nich zdjęć. Poprawię się na wiosnę ;) 
Dziś na osłodę kruche rogaliki z nadzieniem z powideł śliwkowych, naprawdę pyszne połączenie. Takich ciasteczek nie trzeba specjalnie zachwalać, ale te są naprawdę fantastyczne, kruche, wręcz rozpływające się w ustach ciasto. Prawie wszystkie rogaliki pochłonęliśmy wczoraj, kiedy były jeszcze lekko ciepłe. Zapraszam także na drugą wersję rogalików z nadzieniem z jagody kamczackiej.

Składniki
Ciasto 
2 ¼ szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru 
200 g masła
2 żółtka
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Schłodzone w lodówce ciasto dzielimy na 4 kawałki i każdy wałkujemy na oprószoną mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć ok 2mm grubości. Dużym talerzem wycinamy z niego koło i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Na każdy nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.

Rogaliki układać na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok 15min, do zarumienienia. Po przestudzeniu ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Przepis na Thermomix 
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/Interwał. Z wymieszanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Schłodzone w lodówce ciasto dzielimy na 4 kawałki i każdy wałkujemy na oprószoną mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć ok 2mm grubości. Dużym talerzem wycinamy z niego koło i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Na każdy nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.
Rogaliki układać na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok 15min, do zarumienienia. Po przestudzeniu ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki. 







Ciastka na jeden kęs - NAGRODA Smakowite Prezenty

19 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo, bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak miło, że znowu jesteś:-)! A rogaliczki pyszności - znam ten przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Droczilko, mam nadzieję, że trochę częściej teraz będę, bo różne pyszności czekają w kolejce i po raz pierwszy pojawią się domowe alkohole ;)

      Usuń
  3. Śliczne rogaliki!
    To światło jest teraz prawdziwą zmorą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. by do wiosny i od razu będzie lepiej, i światło się poprawi i dobre warzywa będą, czekam z utęsknieniem...

      Usuń
  4. Wyglądają cudnie. Super zdjecie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie pysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nic dodać, nić ująć, zdjęcia bardzo apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe :) uwielbiam takie rogaliki !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Twój blog w nowej odsłonie podoba mi się zdecydowanie bardziej! lubię jasną i przejrzystą kolorystykę :)

    rogaliki "chodzą" za mną od kiedy przeczytałam przepis i pewnie lada dzień je zrobię (jak skończy się nasz odwyk od robienia słodkości :P)

    już kilka rzeczy robiłam z Twoich przepisów: np. chlebki naan (niestety nie doczekały się zdjęć, bo za szybko zniknęły), muffiny kukurydziane, tartę z czekoladą i jagodami i sałatkę na smażonych ziemniakach. No i w mojej kuchni króluje cukier z prawdziwą wanilią i robi się ekstrkat waniliowy... i pewnie coś jeszcze o czym zapomniałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. green_tea, dziękuję. Bardzo się cieszę, że wypróbowujesz moje przepisy i wracasz na bloga :) Ja też przez jakiś czas byłam na odwyku od słodkości, teraz muszę ograniczyć spożycie chipsów, ehh.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jadłam kiedyś takie! są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie przed chwilą wyjelam rogaliki z piekarnika są przepyszne:-) gorąco polecam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu :) Smacznego!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.