Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od przynajmniej 20 lat. Gdy chodziłam do podstawówki było to moje ulubione ciasto i bardzo często je piekłam. Praktycznie zawsze robiłam je na dżemie jagodowym, bo po jego dodaniu, masa robiła się cudownie fioletowa i zawsze bardzo żałowałam, że nie zostaje taka po upieczeniu. Przepis jest bardzo prosty i nawet mało doświadczony kucharz bez trudu sobie z nim poradzi. Ciasto zawsze wychodzi pyszne. Ładnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne.
Jakiś czas temu nawiązałam współpracę z firmą Premium Rosa i otrzymałam przesyłkę z ich produktami. W paczce znalazły się: kwas chlebowy (przepyszny, a schłodzony wprost idealny na upały), syrop truskawkowy, miód akacjowy, sok z aceroli i konfitura z jagód, którą wykorzystałam w przepisie na dzisiejsze ciasto.
Premium Rosa słynie z produktów naturalnych, tworzonych według starych receptur, bez dodatku konserwantów i sztucznych aromatów. W swojej ofercie mają zarówno konfitury, miody, jak i syropy, soki i Lutenicę, wspaniały dodatek np. do makaronów. Więcej informacji o firmie i jej produktach znajdziecie na stronie www.premiumrosa.eu. Ja ze swojej strony polecam szczególnie konfiturę jagodową i kwas chlebowy.
Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
125 g rozpuszczonego masła
(lub margaryny)
2 łyżki dżemu
(lub margaryny)
2 łyżki dżemu
1 jajko
2 łyżki kakao do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra dół.
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 1min/obr.4. Następnie przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra dół.
Smacznego!
u mnie tez pieklo sie to ciasto:) kocham! i rzeczywiscie proste, moze przyrzadze je na sobotniego grilla ze znajomymi...
OdpowiedzUsuńO widzisz, pewenie przepis był sezonową modą, fajnie, że też jadałaś to ciacho :) Pamiętam, że przez lata piekłam je w prodiżu, to był klimat!
UsuńTaki rodzinny przepis to skarb!:-) Ciacho wygląda smkowicie.
OdpowiedzUsuńMam podobny przepis i ciasto rzeczywiste bardzo szybko się robi i smakuje rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńTakie ekspresowe przepisy są najlepsze i sprawdzają się przy każdej okazji.
UsuńPiękne ciasto już zapisałam przepis wkrótce wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńporadź pilnie czy może być masło zamiast margaryny?
OdpowiedzUsuńMoże być masło, przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam, ale weekend spędzałam bez dostępu do Internetu.
Usuńspoko i tak nastąpiła zmiana planów i cicha nie było, ale ciągle siedzi mi w głowie, więc na pewno je zmajstrujemy :)
Usuńuwielbiam to ciasto!
OdpowiedzUsuń