środa, 10 lipca 2013

Ciasto na dżemie

Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od przynajmniej 20 lat. Gdy chodziłam do podstawówki było to moje ulubione ciasto i bardzo często je piekłam. Praktycznie zawsze robiłam je na dżemie jagodowym, bo po jego dodaniu, masa robiła się cudownie fioletowa i zawsze bardzo żałowałam, że nie zostaje taka po upieczeniu. Przepis jest bardzo prosty i nawet mało doświadczony kucharz bez trudu sobie z nim poradzi. Ciasto zawsze wychodzi pyszne. Ładnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne.

Jakiś czas temu nawiązałam współpracę z firmą Premium Rosa i otrzymałam przesyłkę z ich produktami. W paczce znalazły się: kwas chlebowy (przepyszny, a schłodzony wprost idealny na upały), syrop truskawkowy, miód akacjowy, sok z aceroli i konfitura z jagód, którą wykorzystałam w przepisie na dzisiejsze ciasto.

Premium Rosa słynie z produktów naturalnych, tworzonych według starych receptur, bez dodatku konserwantów i sztucznych aromatów. W swojej ofercie mają zarówno konfitury, miody, jak i syropy, soki i Lutenicę, wspaniały dodatek np. do makaronów. Więcej informacji o firmie i jej produktach znajdziecie na stronie www.premiumrosa.eu. Ja ze swojej strony polecam szczególnie konfiturę jagodową i kwas chlebowy. 


Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
125 g rozpuszczonego masła
 (lub  margaryny)
2 łyżki dżemu 
1 jajko
2 łyżki kakao do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody


Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra dół.

Przepis na Thermomix 
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 1min/obr.4. Następnie przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra dół. 

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. u mnie tez pieklo sie to ciasto:) kocham! i rzeczywiscie proste, moze przyrzadze je na sobotniego grilla ze znajomymi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, pewenie przepis był sezonową modą, fajnie, że też jadałaś to ciacho :) Pamiętam, że przez lata piekłam je w prodiżu, to był klimat!

      Usuń
  2. Taki rodzinny przepis to skarb!:-) Ciacho wygląda smkowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam podobny przepis i ciasto rzeczywiste bardzo szybko się robi i smakuje rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ekspresowe przepisy są najlepsze i sprawdzają się przy każdej okazji.

      Usuń
  4. Piękne ciasto już zapisałam przepis wkrótce wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. poradź pilnie czy może być masło zamiast margaryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być masło, przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam, ale weekend spędzałam bez dostępu do Internetu.

      Usuń
    2. spoko i tak nastąpiła zmiana planów i cicha nie było, ale ciągle siedzi mi w głowie, więc na pewno je zmajstrujemy :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.