poniedziałek, 15 lipca 2013

Tarta Oreo z owocami lata

Ciasto powstało z potrzeby chwili. Przyjechaliśmy na urodziny mojego taty, byliśmy na działce i chciałam coś przygotować. Niestety nie mamy tam piekarnika. W takich sytuacjach świetnie sprawdzają się ciasta, które można zrobić z gotowych już ciastek. Oreo wspaniale współgrają z bitą śmietaną i letnimi owocami. Ciasto poszło błyskawicznie i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia, żeby pokazać jak wygląda w przekroju. Posmakowało nam tak bardzo, że dzisiaj będzie powtórka!


Składniki
300 g ciastek Oreo lub Neo
60 g rozpuszczonego masła
1 duża śmietana 30%
1-2 łyżki cukru pudru
1,5 szklanki owoców
(poziomek, jagód i malin)


Ciastka Oreo kruszymy (wraz z nadzieniem) lub blendujemy. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i wylepiamy wysmarowaną masłem formę do tarty. Tak przygotowany spód ciasta chowamy do lodówki na min. 2 godziny. 

Następnie ubijamy śmietanę i stopniowo dodajemy do niej cukier puder. Przy słodkich owocach możemy w ogóle pominąć dodatek cukru, wszystko zależy od naszych preferencji. Ubitą śmietanę wykładamy na spód z ciastek Oreo i jej wierzch dekorujemy letnimi owocami. Mogą się tu znaleźć poziomki, jagody, borówka amerykańska, maliny czy nektarynki.
Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez godzinę.


Przepis na Thermomix
Ciastka Oreo wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 10s/obr.8, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy 1min/obr.3/noże wsteczne.
Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy wysmarowaną masłem formę do tarty, najlepsza jest taka z wyjmowanym dnem. Spód ciasta chowamy do lodówki na min. 2 godziny, żeby wszystko ładnie zastygło i nie kruszyło się.
Następnie zakładamy motylek i wlewamy śmietanę do naczynia miksującego. Ubijamy ją 40s/obr.4. Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze 10s/0br.4.
Ubitą śmietanę wykładamy na spód z ciastek Oreo i jej wierzch dekorujemy letnimi owocami. Mogą się tu znaleźć poziomki, jagody, borówka amerykańska, maliny czy nektarynki.
Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez godzinę. Podajemy schłodzoną.

Smacznego!







Kwaśnie, no właśnie

17 komentarzy:

  1. najprostsze - najlepsze. Owoce to perfekcyjna ozdoba tego deseru, a w połączeniu z Oreo i bitą śmietaną - mniaaaaaaam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I naprawdę pycha, owoce i zdobią i smakują rewelacyjnie :)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda bardzo ładnie, więc nie dziwię się, że szybko zniknęło. :)

    Pozdrawiam ciepło! A. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, świetnie się prezentuje!
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis do Jagodowo Nam 5! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajeczna tarta! Aż chciałoby się zjeść...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie. Prawdziwa kwintesencja lata :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne połączenie ciasteczek, bitej śmietany i owoców. :)
    Tarta jak marzenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, prezentuje się fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bajecznie wygląda z tą górą owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Istny owocowy szał. Owoce pewnie świetnie się komponują z ciasteczkami oreo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ apetyczna! Lato aż promienieje z Twoich zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bosko wygląda i pewnie smakuje :)!

    OdpowiedzUsuń
  12. PIękna tarta :) Uwielbiam jak jest tak dużo owoców na górze :) A swoją drogą wciąż nie poznałam fenomenu Oreo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.