poniedziałek, 9 grudnia 2013

Kruche rogaliki z makiem

Jeżeli miałabym podać jeden składnik, który najbardziej kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia to chyba byłby to mak. Na naszym stole pojawia się: tort makowy, rolada makowa, obowiązkowo są kluski z makiem, które uwielbiam i kutia. Tym razem zrobiłam kruche rogaliki z makiem z przepisu Doroty. Korzystałam z niego już wielokrotnie i jest niezawodny. Rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Jeżeli lubicie mak i kruche ciasteczka, koniecznie musicie ich spróbować!

Składniki

Ciasto
2 ¼ szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
200 g masła
2 żółtka
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli

Nadzienie 
150 g maku
 (mak dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem, później odcedzamy)
60 g cukru
1/2 łyżki miodu
bakalie
(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
 olejek migdałowy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki miękkiego masła 

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy farsz do rogalików. Mak mielimy dwukrotnie przez maszynkę, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy ze sobą.
Schłodzone w lodówce ciasto dzielimy na 4 kawałki i każdy wałkujemy na oprószoną mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć ok. 2 mm grubości. Dużym talerzem wycinamy z niego koło i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu makowego i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.
Rogaliki układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok. 15 minut, do zarumienienia. Po przestudzeniu ciasteczka można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Mi w wersji z cukrem pudrem smakowały bardziej.
Przepis na Thermomix 
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/Interwał
Z wymieszanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. 
W międzyczasie przygotowujemy farsz do rogalików. Mak mielimy w naczyniu miksującym 1,5min/obr.9, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy 1min/obr.4/noże wsteczne. Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.

Smacznego!








9 komentarzy:

  1. fajowa, optymistyczna aranżacja rogalików :) pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja też zrobię takie kruche rogaliki, no może nie takie ale rogaliki:) Śliczna patera, tak przy okazji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję, patera to mój nowy nabytek i póki ci nie mogę się nią nacieszyć :)

      Usuń
  3. Pyszne są takie rogaliki. Muszę spróbować przygotować je w domu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, bo są naprawdę rewelacyjne!

      Usuń
  4. Witaj!
    Dziekuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nie jestem fanką maku ale widzę, że u Was dużo makowych potraw:) dla mnie święta to karp. Rogaliki wyglądają świetnie , można je zrobić z dżemem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas faktycznie je się dużo maku, bo ja go po prostu uwielbiam :) Jak najbardziej, rogaliki można zrobić z dżemem albo powidłami śliwkowymi, mi ta wersja bardzo smakuje http://www.kuchennybalagan.blogspot.com/2013/01/kruche-rogaliki-z-nadzieniem-sliwkowym.html

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.