Już tradycyjnie na naszym wigilijnym stole pojawiają się śledzie w co najmniej dwóch-trzech odsłonach. Zawsze są to klasyczne śledzie w oleju i z cebulą, często jest śledź po kaszubsku a dziś chciałabym Wam zaproponować sałatkę śledziową z jabłkiem i porem z ostatniego numeru "Moje Smaki Życia". Wyeksploatowałam go już dość mocno, a jeszcze czekają na mnie przepisy warte wypróbowania.
Składniki
8 filetów śledziowych (400 g)
1 duże soczyste jabłko
sok z 1/2 cytryny
2 łyki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
Śledzie myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy pod skosem na nieduże kawałki. Jabłko (ze skórką) kroimy na cienki plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Pora kroimy w plasterki.
W miseczce mieszamy dokładnie majonez ze śmietaną, musztardą, cukrem, pieprzem i solą.
Śledzie łączymy z posiekanymi orzechami, jabłkiem i porem i polewamy śmietanowym sosem. Przed podaniem schładzamy w lodówce i posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego!
kocham śledzie w każdej odsłonie:) apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńTak podany śledzik na pewno by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńAz ślinka mi pociekła, uwielbiam śledziki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńtaki śledzik najlepszy!
OdpowiedzUsuń