piątek, 20 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z jabłkiem i porem

Już tradycyjnie na naszym wigilijnym stole pojawiają się śledzie w co najmniej dwóch-trzech odsłonach. Zawsze są to klasyczne śledzie w oleju i z cebulą, często jest śledź po kaszubsku a dziś chciałabym Wam zaproponować sałatkę śledziową z jabłkiem i porem z ostatniego numeru "Moje Smaki Życia". Wyeksploatowałam go już dość mocno, a jeszcze czekają na mnie przepisy warte wypróbowania.

Składniki
8 filetów śledziowych (400 g)
1 duże soczyste jabłko
sok z 1/2 cytryny
2 łyki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
kilka gałązek koperku

Śledzie myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy pod skosem na nieduże kawałki. Jabłko (ze skórką) kroimy na cienki plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Pora kroimy w plasterki.
W miseczce mieszamy dokładnie majonez ze śmietaną, musztardą, cukrem, pieprzem i solą.

Śledzie łączymy z posiekanymi orzechami, jabłkiem i porem i polewamy śmietanowym sosem. Przed podaniem schładzamy w lodówce i posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego!







4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.