piątek, 31 stycznia 2014

Jaglanka z brzoskwinią i orzechami

Zauważyłam ostatnio, że przepisy z kaszą jaglaną cieszą się wśród Was dużym powodzeniem, dlatego na blogu pojawia się kolejne danie z jaglanką w roli głównej. Tym razem urozmaiciłam ją brzoskwiniami z puszki i orzechami. Wyszło bardzo smakowicie.

Inne przepisy na kaszę jaglaną:



Składniki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 połówki brzoskwiń z syropu
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
garstka posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki gorącej wody
1/3 szklanki syropu z brzoskwiń
szczypta soli

Rozgrzewamy garnek, w którym będziemy gotowali kaszę (ja lubię szerokie i płaskie rondle do gotowania jaglanki), wsypujemy do niego kaszę i prażymy ją, często nią potrząsając, żeby się nie przypaliła. Robimy to tak długo, aż kasza zacznie ładnie pachnieć. Przesypujemy ją na sitko, przelewamy wrzątkiem i przekładamy z powrotem do garnka.
Brzoskwinie kroimy na kawałki i dodajemy do rondla z kaszą, dosypujemy także posiekane orzechy, masło i cynamon.
Zalewamy kaszę wrzątkiem i syropem z brzoskwiń, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 15-20 minut do miękkości kaszy i przez cały ten czas NIE mieszamy jej. Gdy kasza jest ugotowana, zestawiamy ją z ognia i trzymamy jeszcze chwilę pod przykryciem.

Kaszę możemy podać z odrobiną syropu z brzoskwiń lub z masłem. Ja do mojej niczego już nie dodawałam.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. pyszne, treściwe ale przede wszystkim zdrowe śniadanko! mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, nawet nie myślałam, że aż tak treściwe ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.