Zauważyłam ostatnio, że przepisy z kaszą jaglaną cieszą się wśród Was dużym powodzeniem, dlatego na blogu pojawia się kolejne danie z jaglanką w roli głównej. Tym razem urozmaiciłam ją brzoskwiniami z puszki i orzechami. Wyszło bardzo smakowicie.
Inne przepisy na kaszę jaglaną:
Składniki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 połówki brzoskwiń z syropu
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
garstka posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki gorącej wody
1/3 szklanki syropu z brzoskwiń
szczypta soli
Rozgrzewamy garnek, w którym będziemy gotowali kaszę (ja lubię szerokie i
płaskie rondle do gotowania jaglanki), wsypujemy do niego kaszę i prażymy ją,
często nią potrząsając, żeby się nie przypaliła. Robimy to tak długo, aż
kasza zacznie ładnie pachnieć. Przesypujemy ją na sitko, przelewamy wrzątkiem i
przekładamy z powrotem do garnka.
Brzoskwinie kroimy na kawałki i dodajemy do rondla z kaszą, dosypujemy także posiekane orzechy, masło i cynamon.
Zalewamy kaszę wrzątkiem i syropem z brzoskwiń, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem na
bardzo małym ogniu przez ok. 15-20 minut do miękkości kaszy i przez cały ten
czas NIE mieszamy jej. Gdy kasza jest ugotowana, zestawiamy ją z ognia
i trzymamy jeszcze chwilę pod przykryciem.
Kaszę możemy podać z odrobiną syropu z brzoskwiń lub z masłem. Ja do mojej niczego już nie dodawałam.
Smacznego!
Kaszę możemy podać z odrobiną syropu z brzoskwiń lub z masłem. Ja do mojej niczego już nie dodawałam.
Smacznego!
pyszne, treściwe ale przede wszystkim zdrowe śniadanko! mniam!
OdpowiedzUsuńOj tak, nawet nie myślałam, że aż tak treściwe ;)
Usuń