Wprawdzie Tłusty Czwartek był wczoraj (zjadłam 3 pączki), ale to dzisiaj przygotowałam wysokokaloryczne danie. To jedne z moich ulubionych tostów ze szpinakiem, delikatnie doprawionych jedynie solą, pieprzem i czosnkiem. Jeżeli jednak jesteście zwolennikami wyraźniejszych smaków to posmakują Wam tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Składniki
(1 porcja)
2 kromki chleba tostowego
1 niewielka garść szpinaku baby
1 ząbek czosnku
2 plastry mozzarelli
sól
pieprz
oliwa z oliwek
1 jajko
olej do smażenia
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i rumienimy na niej pokrojony drobno ząbek czosnek. Następnie dorzucamy przepłukany, osuszony i posiekany szpinak. Dusimy go ok. 2 minut, do momentu aż liście zwiotczeją. Doprawiamy solą i pieprzem.
W głębokim talerzu rozmącamy jajko. Do środka tostów wkładamy plastry mozzarelli i podduszony szpinak. Składamy kromki, obtaczamy je w jajku i smażymy pod przykryciem na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osączamy tosty na ręczniku papierowym, kroimy po przekątnej na pół i podajemy. Ja lubię je polane sosem czosnkowym w towarzystwie sałatki z pomidorów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.