poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Babka kakaowa z makiem

 Uwielbiam makowe ciasta, więc tym razem wypróbowałam babkę z makiem w wersji kakaowej.


Składniki
200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
200 g masła
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki kakao
5 łyżek maku

Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. 
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym jajku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy do nich masę jajeczną oraz mleko z dodatkami i dokładnie mieszamy składniki.
Do 2/3 ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do reszty ciasta dodajemy mak i łączymy składniki. Do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę wlewamy najpierw ciasto kakaowe, a do jego środka ciasto makowe. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.