Dziś na talerzu goszczą czerwone jajka. Ich intensywny kolor uzyskujemy dzięki marynacie z buraków. Efektowne i łatwe w przygotowaniu. Skorzystałam z przepisu Doroty.
Składniki
2 duże buraki
2 szklanki wody
1 szklanka octu winnego
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
5-6 jajek
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Buraki myjemy i kroimy na kawałki, zalewamy je wodą i octem i doprawiamy przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy marynata jest zimna, przecedzamy ją i przelewamy do dużej miski. Wkładamy do niej jajka, tak, żeby całe były zanurzone w marynacie i odstawiamy na ok. 12 godzin.
Jajka osuszamy na papierowym ręczniku i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.