sobota, 12 kwietnia 2014

Babka marmurkowa na białym winie

Przygotowania do Wielkanocy idą pełną parą. W planie na najbliższe dni mam marynowane i faszerowane jajka, mazurka, sałatkę i jeszcze jedną babkę. Dziś zrobiłam absolutnie przepyszną babkę marmurkową na białym winie. Wpadła mi w oko już w zeszłym roku, gdy oglądałam bloga Kuchenna Ninja i dziś skorzystałam z przepisu Kasi. Jest bardzo puszysta - babka, a nie Kasia i wyczuwa się w niej lekki posmak wina, jak dla mnie naprawdę super propozycja.


Składniki
300 g mąki pszennej
250 g cukru
3 jajka
150 ml oleju
150 ml białego wina
15 g proszku do pieczenia
2 łyżki kakao DecoMorreno
Polewa
50 ml mleka
50 g czekolady deserowej
10 g cukru
10 g masła 

Piekarnik rozgrzewamy do 200'C. 
Na początku mieszamy jajka z cukrem i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wino, olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Formę na babkę (koniecznie z kominem) smarujemy masłem, możemy także posypać ją bułką tartę. Połowę masy na ciasto przelewamy do formy na babkę, do drugiej połowy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masę kakaową wlewamy do formy na masę białą. Potrząsamy foremką i za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków, delikatnie mieszamy masy.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy 45 minut na opcji góra-dół. 
Upieczoną babkę studzimy w formie. Następnie wyjmujemy ją na talerz i przygotowujemy polewę czekoladową. 

W rondelku podgrzewamy mleko, zalewamy nim pokruszoną czekoladę, dodajemy cukier i masło. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i dekorujemy babę. Polewa z czekolady deserowej jest dość gorzka.
Zamiast polewą czekoladową można ciasto posypać po prostu cukrem pudrem.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy 20s/obr.6. Dodajemy wino, olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy 50s/obr.Turbo
Formę na babkę (koniecznie z kominem) smarujemy masłem, możemy także posypać ją bułką tartę. Połowę masy na ciasto przelewamy do formy na babkę, do drugiej połowy dodajemy kakao i mieszamy 15s/obr.6. Masę kakaową wlewamy do formy na masę białą. Potrząsamy foremką i za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków, delikatnie mieszamy masy.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy 45 minut na opcji góra-dół. 
Upieczoną babkę studzimy w formie. Następnie wyjmujemy ją na talerz i przygotowujemy polewę czekoladową.
W rondelku podgrzewamy mleko, zalewamy nim pokruszoną czekoladę, dodajemy cukier i masło. Dokładnie łączymy wszystkie składniki, nieco studzimy i dekorujemy babę.

Smacznego!





Wielkanocne Smaki - edycja IV Babki Wielkanocne 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.