piątek, 6 czerwca 2014

Penne ze szparagami i mascarpone

Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w makaronowych warsztatach z Malmą (niedługo pojawi się o nich wpis) i gotować z Andrea Scarantino -szefem kuchni warszawskiej restauracji Mamma Marietta. Przygotowaliśmy kilka pyszności, ale to właśnie ten kremowy makaron ze szparagami i mascarpone posmakował mi najbardziej. Dzisiaj powtórzyłam go w zaciszu mojego domu, oczywiście nie odbyło się bez dokładki. Spróbujcie go koniecznie, póki jeszcze trwa sezon na szparagi.


Składniki
(2 porcje)
200 g makaronu penne
1 pęczek zielonych szparagów
1 szalotka
1 łyżka masła
1 łyżka mascarpone
1/3 szklanki bulionu warzywnego
sok z 1/2 pomarańczy
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki tartego parmezanu
kilka listków bazylii do dekoracji

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, często mieszając go łyżką, żeby się nie posklejał.

Szparagi myjemy, odłamujemy im zdrewniałe końcówki i obieramy do 3/4 wysokości. Spinamy gumką recepturką i wstawiamy do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soku z pomarańczy - dzięki temu szparagi nie stracą koloru. Najlepiej wstawić je do wysokiego i wąskiego garnka, tak aby łebki wystawały ponad warstwę wody i gotowały się na parze. Szparagi gotujemy przez 15 minut.
Następnie odcinamy im główki i odkładamy do dekoracji. Pozostałą część szparagów blendujemy wraz z bulionem i mascarpone na gładką masę. Można dodać 1-2 łyżki soku z pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Na patelni rozgrzewamy masło i podduszamy na nim pokrojoną w piórka szalotkę. Dodajemy do niej sos ze szparagów, ugotowany makaron i dokładnie łączymy składniki.

Makaron z sosem nakładamy na talerze, dekorujemy łebkami szparagów i listkami bazylii, na samym końc posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.