Ostatnio na blogu jestem rzadkim gościem, czego żałuję. Od jakiegoś czasu sporo się dzieje i taki stan rzeczy potrwa pewnie jeszcze do końca lipca. Na blogu cisza, ponieważ prawie nie gotuję, a jeżeli już to są to szybkie i banalne dania. Nawet jak czasem uda mi się zaszaleć to jakoś o zdjęciu zapominam i olśniewa mnie jak już wszystko zjemy.
Żeby nie było, że jednak kompletnie nic nie robię to upiekłam dziś kruche ciasto z malinową bezą. Maliny to jedne z moich ulubionych owoców. Zajadam się nimi na surowo, w lodach i wprost uwielbiam je w wersji pieczonej. To ciasto jest przepyszne, kruchy spód i kwaskowa pianka, to jeden z najlepszych smaków lata.
Polecam także:
- Tartę z malinami i białą czekoladą
- Kruche ciasto z porzeczkową bezą
Polecam także:
- Tartę z malinami i białą czekoladą
- Kruche ciasto z porzeczkową bezą
Składniki
Ciasto
350 g mąki krupczatki
30 g zmielonych migdałów
100 g cukru
200 g masła
1 łyżka gęstego jogurtu
2 żółtka
Bezowa malinowa
3 białka
5 łyżek cukru pudru
300 g malin
szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto szybko
zagniatamy i formujemy z nich kulę. Zawijamy w folię i chowamy do
lodówki na ok. godzinę. Wysmarowaną masłem formę do tarty wylepiamy
schłodzonym ciastem. Pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym do 200'C
piekarniku aż ciasto zarumieni się. Upieczone ciasto wyjmujemy z
piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy bezę. Białka
z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy z cukier. Gdy piana
będzie gotowa, dokładamy maliny i delikatnie mieszamy, żeby obtoczyła je piana. Bezę
wylewamy na podpieczone ciasto i wkładamy do nagrzanego do 150'C
piekarnika na ok. 40 minut. Wyjmujemy, gdy górna warstwa bezy lekko
zbrązowieje.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.