Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obyć bez ryb. Tradycyjnie na wigilijnym stole goszczą karpie i śledzie. Warto przygotować je na kilka sposobów. Od kilku lat powodzeniem w naszym domu cieszą się śledzie czerwone, które poza niewątpliwymi walorami smakowymi pięknie ożywiają stół i cieszą oko.
Inne przepisy na śledzie:
- Sałatka śledziowa z jabłkiem i porem
- Śledzie w oleju
- Śledzie w śmietanie
Inne przepisy na śledzie:
- Sałatka śledziowa z jabłkiem i porem
- Śledzie w oleju
- Śledzie w śmietanie
Składniki
4 płaty śledzi czerwonych w zalewie
(warszawskich)
1 duża cebula
szczypior z dymki
1 łyżeczka musztardy
świeżo mielony pieprz
sok z 1/2 cytryny
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Szczypior drobno siekamy. Śledzie płuczemy przez kilka minut pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeżeli wolimy mniej słone, możemy moczyć je przez 2 godziny w misce z wodą, następnie opłukać i osuszyć.
Umyte filety układamy srebrną stroną do góry i posypujemy je świeżo mielonym pieprzem, smarujemy cienką warstwą musztardy i delikatnie skrapiamy cytryną i olejem. Tak doprawione śledzie kroimy na paski o grubości ok. 2 cm.
Na dno słoja wrzucamy nieco pokrojonej cebuli i szczypioru, następnie układamy warstwę pokrojonych filetów ze śledzi, układamy kolejną warstwę cebuli, szczypioru i śledzi aż wypełnimy cały słoik. Na koniec wlewamy do słoika olej, tak, aby przykrył ostatnią warstwę cebuli, wkrapiamy pozostały sok z cytryny, zakręcamy i lekko potrząsamy.
Śledzie są od razu gotowe do jedzenia. Przechowujemy je w lodówce, maksymalnie przez okres 7-8 dni.
Śledzie podajemy z chlebem lub gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.