Jeżeli boicie się smażenia pączków ze względu na ich dość wymagające ciasto drożdżowe, to to jest przepis dla Was. Oponki serowe nie wymagają wyrastania, przygotowuje się je dosłownie w 10 minut. Zdecydowanie najdłużej trwa ich smażenie. W zależności od preferencji możemy przyrządzić je mniej lub bardziej słodkie - polewając je lukrem lub posypując cukrem pudrem. Mi smakują także bez żadnych dodatków. Najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe. Przepis pochodzi z książki "Słodkie Inspiracje".
Składniki
500 g mąki pszennej
500 g sera półtłustego
120 g cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki na oponki poza serem. Twaróg przekładamy do oddzielnej miski i rozdrabniamy widelcem, dodajemy go do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto. Jeżeli będzie się mocno lepić, możemy dodać nieco mąki.
Na oprószonym mąką blacie wałkujemy
ciasto na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką a następnie wycinamy w
nich następne koło mniejszą foremką lub kieliszkiem, w taki sposób, żeby
otrzymać kształt oponki.
W
szerokim garnku rozgrzewamy olej do temp. 175'C i smażymy oponki z obu
stron na złoty kolor. Wyławiamy je łyżką cedzakową i osuszamy na talerzu
wyłożonym papierowym ręcznikiem. Gdy ostygną możemy posypać je cukrem
pudrem.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy ser i rozdrabniamy 20s/obr.7. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy 30s/obr.4.
Na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką a następnie wycinamy w nich następne koło mniejszą foremką lub kieliszkiem w taki sposób, żeby otrzymać kształt oponki.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temp. 175'C i smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Wyławiamy je łyżką cedzakową i osuszamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Gdy ostygną możemy posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.