Moja fascynacja bezą trwa. Na Pavlovą miałam chrapkę już od jakiegoś czasu, ale zjedzenie całej przekracza moje możliwości. Wczoraj nadarzyła się idealna okazja dla przygotowania bezy- imieniny męża i spotkanie w gronie rodziny. Pavlova zniknęła w mgnieniu oka, nie został nawet okruszek. Długo zastanawiałam się jakich użyć owoców, bo niestety sezon na moje ulubione maliny i truskawki szybko nie nadejdzie. Ostatecznie zdecydowałam się na brzoskwinie z puszki i borówki, wyszło naprawdę pysznie.
Składniki
Beza
4 białka
230-250 g cukru pudru
(zależnie od wielkości białek)
1 łyżeczka octu winnego
1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Krem
250 g mascarpone
200 g śmietany 30% b. mocno schłodzonej
1 czubata łyżka cukru pudru
Dekoracja
1/2 brzoskwini
(u mnie z puszki)
garść borówek
Wszystkie składniki na bezę powinny być o temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder cały czas ubijać. Na samym końcu dokładamy mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze przez 2-3 minuty miksujemy. Masa bezowa powinna być sztywna i błyszcząca.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim koło o średnicy około 20 cm. Wykładamy na nie bezę i za pomocą łyżki wyciągamy jej brzegi ku górze. Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 5 minut i zmniejszamy temperaturę do 150'C. Pieczemy przez godzinę i zmniejszamy temperaturę do 120'C. następnie pieczemy bezę przy uchylonym piekarniku jeszcze przez 20 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piecyki przez ok. 2 godziny.
Śmietanę chowany na 10 minut do zamrażarki. W międzyczasie przekładamy mascarpone do miski i roztrzepujemy za pomocą rózgi. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę, uważając żeby nie była zbyt sztywna. Dodajemy ją do mascarpone i dokładnie mieszamy ze sobą.
Masę z mascarpone wykładamy równomiernie na wierzch bezy. Brzoskwinie kroimy w kostkę i posypujemy nią bezę, dokładamy borówki i listki mięty do dekoracji.
Pavlovę przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.