poniedziałek, 11 maja 2015

Czosnek niedźwiedzi w oliwie

Czosnek niedźwiedzi znam od dziecka i wprost go uwielbiam. Latami ubolewałam nad tym, że tak trudno go kupić w Polsce, gdy np. na Ukrainie jest równie pospolity i popularny, jak szczypiorek i uprawiany niemal w każdym ogródku. W zeszłym roku posadziliśmy cebulki czosnku niedźwiedziego na działce i teraz cieszymy się pierwszymi niewielkimi zbiorami. 

Gdy przeglądałam "Dziką Kuchnię" Łukasza Łuczaja trafiłam na bardzo prosty przepis - czosnek w oliwie. Taki smakołyk możemy wykorzystać np. do pieczonych ziemniaków lub mięsa.


Inne pomysły na czosnek niedźwiedzi:
- Pesto z czosnku niedźwiedziego


Składniki
listki czosnku niedźwiedziego
oliwa z oliwek
sól

Zbieramy suche i czyste listki czosnku niedźwiedziego. Łuczaj radzi, żeby ich nie myć, ale ja moje opłukałam i osuszyłam. Kroimy je w poprzek na paski szerokości ok. 3 mm. Wkładamy do słoika, solimy do smaku (można pominąć) i zalewamy oliwą z oliwek. Nieosoloną wersję przechowujemy w lodówce, osolona może stać nawet rok w temperaturze pokojowej.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.