sobota, 9 maja 2015

Sałatka z funkii wg Łuczaja

Jakieś dwa miesiące temu kupiłam sobie "Dziką Kuchnię" Łukasza Łuczaja. Jej lektura jest naprawdę fascynująca. Łuczaj prezentuje w niej jadalne rośliny, które możemy znaleźć na polskiej łące, w lesie, czy w naszym ogrodzie oraz przykładowe przepisy na nie. Gdy pierwszy raz ją przeglądałam zdziwiło mnie, że wiele z roślin, które do tej pory były dla mnie jedynie pospolitym chwastem lub ogrodowym kwiatem, z powodzeniem mogą wylądować na talerzu i cieszyć nie tylko oczy, ale i podniebienie.

Ostatni tydzień spędziłam na wsi 50 km od Warszawy i od razu skorzystałam z okazji, żeby spróbować choć kilku roślin z tamtejszego ogrodu. Na pierwszy ogień poszła funkia (hosta). Zerwałam jej młode listki i przyrządziłam sałatkę z octem balsamicznym z przepisu Łuczaja. Listki są kruche i jędrne i bardzo mi posmakowały, więc na pewno na stałe zagoszczą w moim wiosennym menu.

Składniki
młode listki funkii
60 ml oliwy z oliwek
20 ml octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku

Liście dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy i rwiemy na kawałki. W miseczce miksujemy oliwę z octem, musztardą oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, żeby smaki się przegryzły i przed podaniem sałatki, mieszamy składniki dressingu i polewamy nim porwane listki.

Smacznego!







Sałatki na grilla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.